avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In ce situatii se poate recuza judecatorul?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

In ce situatii se poate recuza judecatorul?

In ce situatii se poate cere recuzarea judecatorului? As dori cateva exemple practice daca se poate.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 14:28, 13 Iunie 2014
Noul cod de procedura civila
CAPITOLUL I
Judecătorul. Incompatibilitatea
Art. 44
Recuzarea
(1) Judecătorul aflat într-o situaţie de incompatibilitate poate fi recuzat de oricare dintre părţi înainte de începerea oricărei dezbateri.
(2) Când motivele de incompatibilitate s-au ivit ori au fost cunoscute de parte doar după începerea dezbaterilor, aceasta trebuie să solicite recuzarea de îndată ce acestea îi sunt cunoscute.

Art. 47
Cererea de recuzare. Condiţii
(1) Cererea de recuzare se poate face verbal în şedinţă sau în scris pentru fiecare judecător în parte, arătându-se cazul de incompatibilitate şi probele de care partea înţelege să se folosească.
(2) Este inadmisibilă cererea în care se invocă alte motive decât cele prevăzute la art. 41 şi 42.
(3) Sunt, de asemenea, inadmisibile cererea de recuzare privitoare la alţi judecători decât cei prevăzuţi la art. 46, precum şi cererea îndreptată împotriva aceluiaşi judecător pentru acelaşi motiv de incompatibilitate.
(4) Nerespectarea condiţiilor prezentului articol atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare. În acest caz, inadmisibilitatea se constată chiar de completul în faţa căruia s-a formulat cererea de recuzare, cu participarea judecătorului recuzat.


Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin jurisprudența a furnizat un mecanism de analizare a imparțialității instanțelor
in analizarea eventualei imparțialitati, CEDO a elaborat doua criterii de analiza a violarii art. 6.1, respectiv cel subiectiv si cel obiectiv.

"Curtea reiterează faptul că existența imparțialității, în accepțiunea Articolului 6 Paragraful 1, este necesar a fi determinată potrivit testului subiectivității, care stă la baza atitudinii și convingerii personale a judecătorului într-un anumit caz, și de asemeni, potrivit unui test obiectivității, din care să reiasă dacă respectivul judecător oferă garanții suficiente pentru a exclude orice îndoială legitimă în această privință "- Cauza Ferrantelli and Santangelo v. Italy nr 19874/92 , Hotărârea din 7 august 1996 , prg. 56 .



In termeni populari daca afirma ceva legat de solutia ce o va da.-antepronuntare , lipsa de impartialitate, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive temeinice de recuzare judecator ? Roland Mindrila Roland Mindrila In ce conditii considerati temeinica recuzarea unui judecator pe langa cele specificate in art. 24-art. 36 din Codul de Procedura Civila? Vi se pare normal ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare sorin007 sorin007 Buna ziua, este vorba de un proces intre o asociatie de proprietari in calitate de reclamant cu un presedinte ales in lipsa in fara a fi membru al asoc. la ... (vezi toată discuția)
Art 108 ind 5 alin 3 reexaminarea amenzii judiciare si art.6.1 cedo eugen82 eugen82 Va cer opinia cu privire la procedura de reexaminare a amenzii judiciare reglementata de art.108 ind 5 alin.3 C.pr.civ. Se aplica art.6.1 al Conventiei si ... (vezi toată discuția)