avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretare O.M.A.I. 577/2008 privind programul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretare O.M.A.I. 577/2008 privind programul de lucru al politistilor

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de interpretarea O.M.A.I. 577/2008, Cap. 2, art. 17, aliniatul 3:
Art. 17. - (1) Pe timpul executării unor misiuni şi acţiuni punctuale, specifice serviciului poliţienesc, programul de lucru se stabileşte de către şeful unităţii.
(2) In cazul structurilor operative, in funcţie de specificul misiunilor sau de situaţia operativă existentă, se va asigura prezenţa la serviciu a cel puţin 1/3 din poliţişti, inclusiv in zilele nelucrătoare.
(3) Cand misiunile/acţiunile se desfăşoară neintrerupt mai multe zile, poliţiştilor li se asigură o zi de odihnă pentru fiecare 3 zile efectuate, la care se adaugă numărul zilelor de odihnă legale cuprinse in perioada respectivă.
(4) In cazul in care activitatea nu poate fi intreruptă in zilele de sambătă şi duminică, zilele de repaus săptămanal vor fi acordate in alte zile ale săptămanii sau, prin planificare, vor fi cumulate pe o perioadă mai mare, cu respectarea principiului continuităţii serviciului poliţienesc.
(5) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică acţiunilor şi misiunilor desfăşurate in afara teritoriului naţional.

Cum se interpreteaza acest text, daca spre exemplu misiunea incepe de Luni si se incheie Duminica (inclusiv)?

Eu unul personal inteleg ca sunt 7 zile de misiune consecutive (nu conteaza ca sunt lucratoare sau nelucratoare, ele sunt de misiune), de unde cf. alin. (3) la 3 zile consecutive de misiune = 1 zi libera => 7 zile de misiune consecutiv = 2 zile libere. La care cf. aceluiasi alin. se adauga nr de zile nelucratoare cuprinse in perioada asta, adica 2+2 (nelucratoare) = 4.
Este corect?!
Cel mai recent răspuns: aioan.mail , utilizator 15:07, 7 Octombrie 2018
Este corecta interpretarea dvs, aveti dreptul, in speta, la 4 zile libere daca misiunea este de luni pana duminica.
Problema este ca persoana responsabila de juridic din institutia respectiva zice ca nu e corect, iar interpretarea ei ar fi in felul urmator:
- pentru cele 5 zile de misiune din zilele lucratoare ai dreptul la 1 zi de repaus
- pentru cele doua zile de misiune din cele 2 de odihna ai dreptul la 2
=> 1+2 =3 zile de repaus. Ea argumenteaza ca nu are cum sa-ti de o zi de repaus in plus pentru 3 zile de misiune ( spre exemplu vineri, sambata, duminca) la care deja ti-a dat 2 de repaus pt sambata, duminica. Ea zice ca nu se poate sa iti dea o zi libera pentru alte zile libere. Mai pe scurt ea argumenteaza ca ai 2 zile libere pentru sambata si duminica + o zi pentru celelalte 5 de misiune.
Ce se poate face in astfel de context in care fiecare are interpretarea lui asupra legii?!
Legea, in opinia mea nu face vreo distinctie asa cum a calculat juristul unitatii : Cand misiunile/acţiunile se desfăşoară neintrerupt mai multe zile, poliţiştilor li se asigură o zi de odihnă pentru fiecare 3 zile efectuate, la care se adaugă numărul zilelor de odihnă legale cuprinse in perioada respectivă.

Prin urmare, o misiune poate cuprinde si zilele de sambata si duminica.
In speta dvs, sunt 7 zile de misiune , ceea ce inseamna 2 zile libere la care se adauga inca 2 zile pentru sambata si duminica.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Totusi daca exista o nedreptatire a institutiei asupra angajatului (eu) prin constrangerea unor drepturi, ce ar trebui sa fac? Ar trebui sa cer o expertiza juridica?
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
Lucian-Alexandru, utilizator
Ati putea intreba la Direcţia Generală Management Resurse Umane , sa vedeti ce interpretare dau acelui articol.

E-mail: dgmru@mai.gov.ro

Alte discuții în legătură

Legislatie statutul politistilor carmenliv carmenliv care este cadrul legal care reglementeaza plata orelor efectuate in zilele de sambata si duminica, cat si a zilelor considerate sarbatori legale, cu un spor de ... (vezi toată discuția)
Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)
Repau saptamanal dissy dissy Buna ziua La persoanele angajate cu 4ore/zi repartizare inegala care lucreaza de marti pana sambata de exemplu cum se calculeaza orele lucrate sambata? Se da ... (vezi toată discuția)