avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... legislatie statutul politistilor
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

legislatie statutul politistilor

care este cadrul legal care reglementeaza plata orelor efectuate in zilele de sambata si duminica, cat si a zilelor considerate sarbatori legale, cu un spor de 100%, in cazul politistilor(care efectueaza serviciul in ture)
Cel mai recent răspuns: mihami , utilizator 00:58, 6 Iulie 2010
Legea nr. 360/2002 privind statutul politistului prevede in art. 39:
(1) Durata programului de lucru al poliţistului este de 8 ore pe zi şi 5 zile pe săptămână, stabilită astfel încât să se asigure continuitatea serviciului poliţienesc şi refacerea capacităţii de muncă, în condiţiile prevăzute de lege.
(2) Programul de lucru, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor.
(3) Dacă interesele serviciului o impun, acordarea zilelor de odihnă săptămânale ce se cuvin poliţistului poate fi amânată, în mod excepţional, cel mult de două ori într-o lună.
Pe de alta parte, art. 44, alin. 2 prevede ca Poliţistul este obligat să se prezinte la programul de lucru stabilit, precum şi în afara acestuia, în situaţii temeinic justificate, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, cu compensarea timpului lucrat, potrivit legii.
Si totusi,
Ordinului nr. 577 din 08/08/2008 privind programul de lucru al politistilor, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamânal, care prevede:
Art. 2. - (1) Durata programului de lucru al politistului este, de regula, 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamâna, cu un repaus saptamânal de 2 zile, de regula sâmbata si duminica.

............
Art. 10. - Orele de serviciu prestate de politist peste durata prevazuta la art. 2 alin. (1) se considera ore suplimentare si se platesc sau se compenseaza cu timp liber corespunzator, conform dispozitiilor legale privind salarizarea politistilor”.

mai adaugati si art. 30 alin. (7) din legea nr. 330/2009
"(7) Prevederile art. 19 alin. (2), art. 20 şi 24 nu se aplică în anul 2010."
La art. 19 alin. (2) este vorba despre plata orelor suplimentare.... :)
carmenliv se refera doar la munca din zilele nelucratoare, deci din legea 330/2009, aplicabil ar fi " Art. 20. - Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite. Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator." Insa exista mentiunea de la art.30, alin.7 (postata si anterior), " Prevederile art. 19 alin. (2), art. 20 şi 24 nu se aplică în anul 2010."
??? Ar putea sa se aplice Lg.188/1999 intrucat de adreseaza si functiilor publice specifice : Art. 33. - (2) Pentru orele lucrate din dispozitia conducatorului autoritatii sau institutiei publice peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare functionarii publici de executie au dreptul la recuperare sau la plata majorata cu un spor de 100% din salariul de baza. Numarul orelor platite cu sporul de 100% nu poate depasi 360 intr-un an.*) ???


.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

se platesc sau nu, orele efectuate sambata, duminica? swamerra swamerra Decizia 1415/2009 a Curtii Constitutionale se refera si la orele efectuate in zilele nelucratoare sau, exclusiv la \"orele suplimentare\"?? art. 20 din ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare dana radu dana radu Inainte de 1.01.2010 sarbatorile legale,simbetele si duminicile,lucrate ne erau platite cu un spor de 100% si ni-se acorda un liber in timpul ... (vezi toată discuția)
Noile prevederi legale pentru munca suplimentara otilia_tec otilia_tec Legea 330/2009 Art. 20. - Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile ... (vezi toată discuția)