avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Publicarea imaginilor video - furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Publicarea imaginilor video - furt

Buna ziua. In incinta unui magazin a fost surprinsa o domnisoara care a furat un produs aflat pe raft. Magazinul este supravegheat video. Exista vreo lege care sa il impiedice pe detinatorul magazinului, sa faca publice imaginiile video care o prezinta pe domnisoara cum pune produsul in geanta si iese din magazin fara a-l plati? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
cristinamaf, utilizator
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 19:30, 15 Iunie 2014
In mod legal se depune plangere penala si se depun probele.

Cine este domnisoara care a sustras?

Se poate intampla ca filmarile sa nu mai functioneze si sa nu existe probe...
Înregistrarea poate fi prezentată organelor de urmărire penală, întrucât constituie o probă a comiterii faptei.Altfel, nu ar trebui să fie folosită acea înregistrare în alt scop, de pildă, pentru a denatura imaginea suspectei în societate. Dacă deținătorul magazinului ar face acest lucru, suspecta ar putea solicita niște daune morale,și le-ar putea obține, desigur, în măsura în care va dovedi fapta și prejudiciul.
Din Codul civil,

Art. 72
Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Art. 73
Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Nu vi se încalcă aceste drepturi dacă nu vi se dezvăluie identitatea și vi se cenzurează înfățișarea.
Radu9, utilizator
Daca persoana este persoana publica, cum ar fi un parlamentar dreptul ar cam exista deoarece este ceva care trebuie cunoscut de toti oamenii.
Privitor la persoanele publice drepturile sunt mai restranse...in ceea ce priveste drepturile lor...
Ei au ales sa fie fara de cusur...si sa se expuna public...

Exista anumite distictii...sub aspect juridic...
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Clienta a fost identificata. Imaginiile video sunt clare si au fost prezentate politiei. Urmeaza sa iau hotararea daca depun sau nu plangere. Prejudiciul nu este mare, dar am dori sa descurajam aceste practici. Din cate stiu i se va aplica doar o amenda.

Alte discuții în legătură

Buna seara, am si eu o problema. locuiesc intrun duplex la care ... Lizetta Lizetta Buna seara, Am si eu o problema. Locuiesc intrun duplex la care exista o alee de acces comuna. Am instalat un sistem de supraveghere iar una dintre camara ... (vezi toată discuția)
Legalitatea instalarii camere video pe proprietate privata bilex bilex Buna ziua. As dori sa stiu daca pe o proprietate privata pot fi instalate sisteme de supraveghere video de catre persoane neautorizate in acest sens si daca ... (vezi toată discuția)
Jigniri in public andrada_2 andrada_2 Buna ziua! Daca mi s-au adresat jigniri de catre o persoana in public, cum ma pot apara legal? Care imi sunt drepturile? Va mulumesc. (vezi toată discuția)