avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Jigniri in public
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Jigniri in public

Buna ziua!
Daca mi s-au adresat jigniri de catre o persoana in public, cum ma pot apara legal? Care imi sunt drepturile? Va mulumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 3 Ianuarie 2015
Din pacate sunt in aceeasi situatie cu d-voastra, am cautat si eu solutii de rezolvare legala dar e aproape imposibil sa se poata face ceva, va scriu ce raspuns am primit de la un avocat cu multa experienta dupa ce l-am consultat: "din pacate acum se baga toti in " ......" si nimeni nu are ce le face ... deci, rezolvarea este sa rabdam, rusinea, batjocura, asta e ...
Puteti promova o actiune in instanta pentru repararea prejudiciului de imagine.

Codul Civil
Art. 72 Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Art. 73 Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Art. 1357 Condiţiile răspunderii
(1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.
(2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.
Multumesc pentru raspuns. Cum trebuie sa procedez, concret? Trebuie sa demonstrez cu doi martori prin declaratiile acestora? Si in cel mai bun caz cu ce m-as alege la final, dat fiind ca nu ma intereseaza avantaje financiare, o amenda sau ce anume?

Se formuleaza o cerere de chemare in judecata prin care solicitati instantei obligarea persoanei care v-a jignit la plata unor despagubiri .
Intr-adevar, puteti solicita audierea a doi martori spre a proba prejudiciul moral şi de imagine produs de afirmaţiile respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Defaimare de catre angajator camiutza7 camiutza7 Buna ziua, Am fost concediata cu suspendarea postului, mi s-a dat preaviz legal pe care nu l-am respectat , am anuntat ca plec , mi s-a desfacut ... (vezi toată discuția)
Ranirea grava a demnitatii personale. denisa90 denisa90 Un coleg de facultate mi-a zis de fata cu colegii ca \\\\"Vreau sa te fxxx pana cand iti sar masele din gura\\\\". Pot sa-l actionz in instanta? As avea ceva ... (vezi toată discuția)
Dreptul la imagine AndreiEmil AndreiEmil Un persoana a pus pe internet un filmulet cu persoana mea, acel filmulet fiind negativ si care nu imi face placere, mai ales ca dupa vizionarea lui am primit ... (vezi toată discuția)