avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator asociatie de locatari

Buna ziua As dori sa aflu cum poti deveni administrator al unei asociatii de LOCATARI si ce trebuie facut in relatia cu institutiile statului(finantele si itm)ptr a fi in legalitate ?Am cursul de administrator de imobile.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:39, 15 Iunie 2014
Nu puteti lucra decat la negru, daca ceea ce ati subliniat este corect - asociatie de LOCATARI.

Asociatia de locatari nu este persoana juridica, deci nu poate face angajari, deci nu poate plati legal "angajatii".
Relatia cu ANAF si ITM impune personalitate juridica, ceea ce nu e cazul asociatiei de care vorbiti.
Daca detineti atestat profesional,urmeaza sa depuneti oferta/sa negociati cu reprezentantii asociatiei de proproetari unde intentionati sa prestati activitatea
Negocierea clauzelor va fi materializata in contractul individual de munca
In baza art. 34 si art. 35 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator.
Persoanele fizice atestate pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca conform celor stabilite prin negociere directa.
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 7 alin. (1) pct. 2 precizeaza ca orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare este activitate dependenta.
Sub aspectul impozitului pe venit, vazand si prevederile art. 55 din Codul fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestui articol, aprobate prin HG nr. 44/2004, veniturile din activitati dependente sunt considerate venituri din salarii, in situatia in care nu este incheiat un contract de munca potrivit Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii.
Sub aspectul contributiilor sociale obligatorii, potrivit art. 296 al 4 alin. (1) din titlul IX 2 „Contributii sociale obligatorii al Legii nr. 571/2003, persoanele fizice pentru castigul brut realizat din activitati dependente datoreaza contributiile sociale individuale, astfel:

- contributia individuala de asigurari sociale - 10,5%
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate -5,5%
- contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj - 0,5%
Administratorul de imobil ca si femeia de serviciu/ ingrijitor,obligatoriu trebuie sa fie angajati cu CIM cu timp de lucru partial.,documente care sunt inregistrate prin programul Revisal la ITM
Veniturile aferente CIM, se declara lunar prin Declaratia 112 la ANAF ,pentru care este necesar un certificat de semnatura electronica



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite si contributii aferente chelt de personal mag1962 mag1962 Buna ziua,in legatura cu noul cod fiscal pentru Asociatiile de Proprietari as dori sa imi raspundetila urmatoarele intrebari : -se mai poate face conventie ... (vezi toată discuția)
Va rog un raspuns grafro grafro Buna ziua. V-as ruga sa imi spuneti ce trebuie platit in urmatorul caz si pentru ce ar trebuii sa imi fac griji . Pana in Septembrie 2010 sotia a fost pe ... (vezi toată discuția)
Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)