avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... marire de salariu dupa 1 an???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

marire de salariu dupa 1 an???

buna dimineata!
supun atentiei dvs urmatoarea situatie:in urma unui control de la ITM ni s-a pus in vedere sa recalculam salariul unui fost angajat (in anul 2008 nu am facut majorarea de la 440 la 500);deci trebuie sa dam fostului angajat diferenta.Cum procedam cu actul aditional de marire? care evident nu are cum sa fie datat cu anul 2009 luna mai.Daca il datam cu ianuarie 2008(cand tb sa-l facem) cum il inregistram la itm?(sau nu mai trebuie inregistrat?) si cum se procedeaza cu impozitele ce trebuiau achitate pentru suma de 500 ron? putem sa nu mai facem acel act aditional?
Cel mai recent răspuns: H.R. SUPORT , Consultant resurse umane 16:00, 9 Mai 2009
Pana la 1 oct. 2008 salariul minim pe economie era de 500 RON. Pentru perioada 1 oct.-31 dec.2008, cat si pentru anul 2009 se aplica Hotararea de Guvern nr. 1051/2008 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata publicata in in Monitorul Oficial, Partea I nr. 649 din 12/09/2008. Faceti modificarile in carnetul de munca in baza acestor prevederi obligatorii.Cu plata impozitului rezultat din regularizarea salariului nu o sa fie probleme. ITM va poate da lamuriri suplimentare privind intocmirea actului aditional si inregistrarea modificarilor. Raman totusi mirat cum ati putut eluda legea atata timp.
mda, ce sa zic am avut reclamatie de la fostul angajat (este vorba de minim de 500 lei pt. perioada ianuarie -iulie 2008, cand a si plecat din firma fostul salariat); el are cartea de munca in alt loc, la noul lui loc de munca, deci cum se poate oprera acum in MC -ul lui?
1. Actului aditional la CIM il dati numarul si data de cand il intocmiti (mai 2009), iar data intrarii in vigoare a acestuia este luna ianuarie 2008.
2. Il inregistrati la ITM si puteti sa faceti si o scrisorica de inaintare in care spuneti ca "in urma controlului ITM din data de ... am procedat la intocmirea actului aditional ...".
3. Cu statele de plata e treaba contabilului de salarii: va recalcula salariile din urma, va face, eventual, un stat de plata de diferente, va recalcula impozitele si contributiile si restul de plata etc, va face declaratii rectificative ... (I-ati dat de lucru).
4. Trebuie sa faceti actul aditional pentru a fi inregistrat in carnetul de munca al salariatului.
5. In actul de control al ITM nu este specificat ce sa faceti?
6. Chiar daca are carnetul e munca in alta parte, pe baza actului aditional, inregistrat la ITM, se face inscrierea in carnetul de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc! deci se poate opera in CM chiar daca nu mai e la noi salariatul........dar cine face aceasta inscriere? itm-ul? nu am inteles prea bine de la inspector.
Inscrierea o face cine detine carnetul de munca: unitatea unde lucreaz acum sau ITM.

Alte discuții în legătură

Ajutor, la rectificarea salariilor my_me my_me buna ziua, sunt la inceput de drum in contabilitate, si am o mica mare problema:-/. firma la care lucrez are 2 masini la taxi iar soferii, au avut salarii de ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca covi covi In perioada 1997-2009 am lucrat la o firma ca functionar administrativ,in 2001 am terminat facultatea si am fost trecut pe functii cu studii superioare, fara ... (vezi toată discuția)
Actul aditional nr. 744 / 12.01.2009 ContSters68209 ContSters68209 Buna ziua. Solicit ajutor cu privire la o problema cu privire la acest act aditional la contractul colectiv de ramura constructii. Am intocmit decizia de ... (vezi toată discuția)