avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... ocupare post functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

ocupare post functionar public

Buna ziua,
- as vrea sa stiu daca pentru a ocupa un post care este vacant intr-o institutie publica este necesar sa ai calitatea de functionar public ( studiile sunt superioare si specializarea este conforma cu postul la care se adauga si un master in managementul institutiilor publice - dar vechimea in domeniu este cu cim la privat)
- cum poti deveni functionar public ( exista un examen)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 17 Iunie 2014
Gasiti totul in art. 175 NCP despre functionarul public. Functionarul public nu este o functie anume. Mai pe romaneste, este acea persoana care lucreaza pentru stat sii exercita puterea prerogativa a acestuia. (legislativ, executiv, judecatoresc).

Puteti sa deveniti functionar public prin mai multe metode. Daca stiti ceva despre un post vacant, trebuie sa va interesati, acolo o sa vedeti si cerintele pentru a putea aplica pentru acel post.
Codul penal nu are nicio legatura cu angajarea functionarilor publici.

Baza lega o reprezinta :
- Legea nr.188/1999
- HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici

Funcţiile publice care se vacantează în cursul anului şi nu au fost prevăzute în planul de ocupare a funcţiilor publice pot fi ocupate prin recrutare, promovare, transfer şi redistribuire, în condiţiile legii.

Legea 188/1999
Art. 54. - Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
d) are capacitate deplină de exerciţiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
f) îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute de lege pentru funcţia publică;
g) îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice;
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
i) nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
j) nu a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită prin lege.

Art. 55. - Ocuparea funcţiilor publice vacante şi a funcţiilor publice temporar vacante se poate face numai în condiţiile prezentei legi.

Art. 56. - Ocuparea funcţiilor publice se face prin:

a) promovare;
b) transfer;
c) redistribuire;
d) recrutare;
e) alte modalităţi prevăzute expres de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accesul la functia publica RamonaBG RamonaBG Cine ma poate ajuta cu cateva surse bibliografice sau informatii cu privire la accesul la functia publica a unei persoane din mediul politic? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Suspendare secretar comuna? dan18dana18 dan18dana18 o alta problema stringenta...secretarul unei comunei este suspendat pe perioada nedeterminata si locul este declarat temporar vacant si evident ocupat cu aviz ... (vezi toată discuția)
Marire salariu in urma obtinerii diplomei de licenta rodica_rodi rodica_rodi Sunt angajata unei primarii cu contract de munca(nu functionar public),ocupand functia de cadru tehnic PSI. Vechimea in munca este de 3,5 ani. In cursul ... (vezi toată discuția)