Situatia mea este urmatoarea: am un job care imi permite lucrul de acasa, motiv pentru care merg destul de des in vizite in afara tarii la prieteni care lucreaza in Eu. Prietena mea face facultatea intr-o alta tara si acum sunt aici de ceva vreme.
Exista o lege conform careia daca stau mai mult de 6 luni trebuie sa raportez la autoritati, mi se da rezidenta si, aparent, trebuie sa platesc taxe (mi-a venit scrisoare oficiala in acest sens). Problema mea este ca eu deja platesc taxe in Romania, prin deducerea din salariu.
Autoritatile de aici imi spun ca, confirm actului mentionat in titlu, pot sa initiez un demers prin care sa fiu taxat intr-un singur stat european.
Intrebarea mea este: deoarece compania la care lucrez nu poate declara ca lucrez in afara tarii in actele proprii si, ca atare, va continua sa plateasca taxele catre stat, exista vreo varianta pentru mine sa nu trabuiasca sa platesc din buzunarul propriu taxele din cealalta tara?
Legea este daca lucrati intr un stat mai mult de 183 de zile trebuie sa depuneti actele pt asa ceva.
Trebuie sa depuneti un formular la fiscul respectiv prin care declarati ca nu lucrati in statul respectiv, ca veniturile le aveti din RO.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.