avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie concediu medical

buna ziua,am foaie de boala din data de 11.06 pana in data de 20.06 adica total 10 zile de foaie de boala sau 9? eu ma duc la lucru din data de 21.06 si atunci am 10 zile de foaie de boala nu?imi poate spune cineva ca cum pot eu cu aproximatie sa imi calculez foaia de boala?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:20, 18 Iunie 2014
In legislatia romaneasca nu exista termenul de "Foaie de boala" ci de "Certificat de concediu medical". In Certificat sunt trecute: data inceperii concediului, data finalizarii concediului medical precum si numarul total de zile de concediu medical. In cazul dumneavoastra sunt 10 zile.
asta ziceam si eu ca am 10 zile dar cum pot cu aproximatie sa imi calculez foaia de boala?
1. Indemnizatia pentru concediu medical se calculeaza astfel:
- Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu medical (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
- Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu procentul de indemnizatie (75%-100%) si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul medical (Izcm).
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul medical.
- Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.

2. Din indemnizatia lunara se retin impozitul pe venit si CAS (pentru pensie).

3. Contabilul firmei la care lucrati va poate calcula exact indemnizatia.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical marinica71 marinica71 din 1 ian 2015 sunt in concediu medical cod 01(75%)pana pe 31 01.deci toata luna.cum se calculeaza c.m?multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical IoanaB15 IoanaB15 Buna ziua, Imi poate spune cineva cum se calculeaza concediul medical ( cat iau efectiv pentru o luna in care voi fi in concediu medical ) la un salariu brut ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu crestere copil Marialuiza23 Marialuiza23 Buna ziua! As dori sa-mi spuneti daca pentru calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate se ia in considerare venitul brut realizat sau salariul de ... (vezi toată discuția)