avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile loacatarului de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile loacatarului de bloc

Buna ziua.In blocul in care locuiesc s-a luat decizia sa se construiasca un acoperis tip sarpanta, evident peste cel actual.Am fost de acord cu ideea si sa ajut cu o suma de bani care o cheltuiam pe reparatia vechiului acoperis respectiv 300 RON.Cei de la etajele superioare ne-au impus sa platim suma fixa de 1400 RON ca altfel ne vor da in judecata.Stiu ca este lege care obliga locatarii sa intretina acoperisul blocului existent dar ce lege ma obliga sa contribui la construirea unui alt acoperis?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:13, 19 Iunie 2014
marian199 a scris:
Stiu ca este lege care obliga locatarii sa intretina acoperisul blocului existent dar ce lege ma obliga sa contribui la construirea unui alt acoperis?

Poate sa va oblige doar in baza art.24 (4) Legea 230/2007 cu privire la hotararile asociatiei de proprietari care sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala.
Altfel, ca regula ar fi trebuit sa aibe si acordul dvs. Deci .. nu stiu care este situatia acolo.


Cei de la etajele superioare nu detin niciun fel de privilegii peste restul proprietarilor ,astfel incat sa poata impune celorlalti proprietari sa suporte anumite costuri reparatii parti comune
Terasa reprezinta parte comuna,a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
C/v reparatii parti comune se repartizeaza tuturor proprietarilor in functie de cota indiviza,astfel incat pretentia vecinilor de la etajele superioare - nu are temei legal

@marian199

Dv. nu "ajutati" la reparatia acoperisului (cu conotatia de facultativ), ci sunteti obligat sa participati cu bani, suma repartizata proportional cu cota-parte indiviza la acea cheltuiala.

Nu se intelege ce ar insemna 300 lei si ce ar insemna 1400 lei, dar vreau sa va spun ca:
- chiar daca AG a proprietarilor a hotarat ca trebuie sa construiti o sarpanta, asta inseamna schimbarea aspectului initial al constructiei si pentru aceasta trebuie autorizatie de constructie.
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
...........
e) modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale;
..........
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.......
c) faptele prevazute la lit. e) si f), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
.................
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.


Deci, pe de o parte, dv. trebuie sa achitati ceea ce se repartizeaza conform cu cota-parte indiviza, iar pe de alta parte, lucrarea este legala numai daca are autorizatie de constructie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent cota-parte indiviza dady_2122 dady_2122 LOCUIESC LA ULTIMUL ETAJ AL UNUI BLOC SI AM PROBLEME CU INFILTRATIILE DE APA DE PE ACOPERIS. CU CE COTA PARTE AR TREBUI SA PARTICIPE CEI DE PE PALIERUL MEU LA ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate torr10 torr10 Buna ziua. Exista o lege prin care locuitorii de la etajele superioare a unui bloc sa plateasca de doua ori mai mult decat locuitorii de la etajele inferioare ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari jozsdomk jozsdomk Stau intr-un bloc la etajul patru (ultimul), unde acoperisul este intr-o stare jalnica, As dori sa fac reparatiile necesare. Cum procedez? Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)