avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie boala

buna ziua,

as dori o lamurire de aici de la dv.caci persoanele abilitate in drept s-o faca simt ca ne duc de nas,

Mama mea este pensionata pe caz de boala gr.II accentuat cu pierderea capacitatii de munca in totalitate din 1992 si pana in prezent,in 1992 se specifica in decizie ca a avut un punct de pensie mediu anual de 0,57696 la data de 1.09.2005 in urma recalcularii a reiseit un punctaj mediu anual mai mic care il are si in prezent respectiv 0,50650.am incercat sa cerem lamuriri deoarece conform prev.lg.pensiilor 19/2000 exista un grafic unde se stipuleaza ca pers.cu gr.II invaliditate beneficiaza de 0,55 puncte, dar nu reusim sa ne lamureasca .mama s-a imbolnavit la varsta de 25 ani si atunci avea deja 7 ani lucrati.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:54, 19 Iunie 2014
Pe legea 19 la pensie se luau in considerare doar 5 ani la alegere din ultimii 10 ani. In 2005 cand s-a recalculat au fost luati in considerare toti anii lucrati, punctele obtinute impatindu-se la stagiul complet de cotizare care trebuia sa il aiba.
E normal ca punctul sa scada.
Conf. actualei legi,cei care ies in pensie de invaliditate si au un anumit stagiu in raport cu varsta, li se acorda un stagiu potential de care nu mai beneficiaza atunci cand trec la pensie de limita de varsta. La trecerea la limita de varsta, perioada de pensie de boala e stagiu asimilat si se ia in calcul.
Deschiderea de drepturi a fost pe legea 3/1977.
Pe acea lege(3/77)calculul se facea pe primii 5 ani,din ultimii 10.
La media veniturilor realizate in cei 5 ani se acorda un anumit procent pentru pensie(ex:65,60,55%).
La recalcularea din 2005 in baza O.U.G.4/2005 si a H.G.1550/2004 calculul s-a facut pe intreaga activitate.
Salariul brut in care intra(salariul de baza+sporurile permanente)se raporteaza la salariul mediu brut sau net pe economie(in functie de an)rezultand un punctaj anual.
Din acest calcul rezulta o pensie mai mica in comparatie cu modul de calcul [potrivit legii(3/77).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie de invaliditate gradul ii si stagiu potential Alforyou Alforyou Nascut in 24.09.1948 , anul iesirii la pensie de limita de varsta , martie 2013 , la 64 ani si 6 luni si un stagiu de cotizare de 34 ani. Incepand cu ... (vezi toată discuția)
Punctaj recalculare pensie ana-cer ana-cer Un pensionar are urmatoarea situatie: - pensie de invaliditate 01.12.1993 - pensie limita de varsta 01.06.1994 valoare pensie 92.534 lei - are 11 ani 10 ... (vezi toată discuția)
Vreau o lamurire pe care nu mi-o da nimeni... luiza44 luiza44 va rog frumos sa ma lamuriti .......in urma cu 10 ani m-am pensionat pe caz de boala( pensie invaliditate gr.II accentuat) la vremea respectiva mi s-a stabilit ... (vezi toată discuția)