Unu. Doua mici observatii oarecum irelevante Mama d-voastra fiind sora pacientului este ruda de gradul II, nu de gradul I. Am intuitia ca neintelegerile dintre rude privitor la vizitarea pacientului au un temei solid, patrimonial.
Doi. Dementa vasculara mixta Este un
diagnostic neurologic (deosebindu-se de psihiatrie la fel ca trandafirii de "florile" de platic, neurologia este stiinta, nu vrajitorie medievala cume este psihiatria) si inseamna trei lucruri intre care dementa este efectul iar maladia Alzheimer si multiplele infarcturi cerebrale sunt cauzele primei.
Trei. Chestiuni ramase nereglementate. Exista destul de multe
locuri in care legea nu ajunge. Sunt unele locuri in care nu ajunge pentru ca
nu are vocatie (de exemplu, nicaieri nu este reglementat cat de des si cum trebuie sa faca sex sotii) iar altele in care desi ar avea vocatie au ramas nereglementate fie pentru ca sunt cazuri rare (de exemplu. canibalismul nu este incriminat separat de sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru), fie pentru ca legiuitorul nu s-a gandit la ele.
Patru. In cazuri ca al d-voastra legiuitorul nu s-a gandit prea mult la situatia pe care eu, dupa ce am vazut cateva zeci de astfel de cazuri, o etichetez:
"batranul acesta este numai al meu si fac ce vreau cu el" cu corolarul
"tot ce a fost al lui este acum al meu"
Cinci. Ce este de facut? Legea nr. 17/2000 in forma republicata in 2007 dispune prin art 19 lit. d si e ca sarcinile unui camin pentru varstnici sunt, intre altele:
d) sa stimuleze participarea persoanelor varstnice la viata sociala;
e) sa faciliteze si sa incurajeze legaturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor varstnice;
Cred ca de acest text si de principiile generale care guverneaza relatiile umane (Codul civil si un jurist bun sa va calauzeasca! :) ) va puteti sluji atunci cand veti cere pe calea unei
ordonante presedintiale ca, provizoriu, pentru perioada scurta cat va mai fi in viata pacientul lor, cei de la camin sa va permita vizitarea lui si, in masura in care a mai ramas o farama de constienta, si relatiile personale.