avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Unui batran internat intr-un camin i se interzice sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Unui batran internat intr-un camin i se interzice sa fie vizitat de sora acestuia

Buna ziua!
Unchiul meu, fratele mamei, un barbat de 65 de ani, diagnosticat brusc, dupa Pasti, cu dementa vasculara mixta, desi pana de Florii a fost perfect lucid, a fost cazat la un camin de batrani particular de catre nora si unicul fiu al acestuia. Fiecare usa este incuiata, acccesul tuturor este exclusiv controlat de catre patroni pas cu pas. La poarta nu au firma, interfonul nu functioneaza, accesul se face doar in baza unui numar de telefon mobil postat pe internet, evita declararea numelui, atat al lor cat si al doctorului cu care colaboreaza. Exista totusi un cadru legal! Omul nu este o simpla marfa! Familia mea a reusit sa-i faca o singura vizita, dupa care am primit interdictia de a-l mai vedea, sub acuzatia ca-l nelinistim, amintindu-i conflictele avute cu fiul sau, ca-l montam impotriva nurorii sale si a fiului sau, lucruri total false, insisi patronii fiind de fata pe tot parcursul vizitei noastre, ca mai apoi sa soseasca si fiul cu nora sa. Dupa acea unica vizita, patronii caminului au refuzat sa ne deschida chiar si poarta pentru a discuta, explicand ca au contract cu nora si cu fiul si ca au drept de selectie a clientilor, iar accesul nostru depinde exclusiv de acordul celor doi. Au motivat ca au clauza in contract de a nu deranja clientul (nora), nemaicontand daca motivatia este total eronata, falsa, subiectiva, mai mult ei facandu-se partasi, complici la aceasta. Chiar asa au spus: ca in curtea lor doar ei decid si ca altul este clientul lor, cel care le-a adus pacientul, care le plateste lunar (din pensia lui), ca nu se baga in discutii familiale, insa le creeaza, sunt complici in acuzele false aduse, desi au fost de fata! As dori sa ma lamuriti pana unde merge libertatea acestor patroni si totodata ingradirea noastra, incalcarea dreptului de a ne vedea ruda de gradul I in cazul mamei, sora pacientului. Am neincredere si asupra primirii tratamentului medicamentos necesar prescris. Sunt convinsa ca ar trebui sa fie mult mai transparenti, ca orice institutie si ca au anumite obligatii, trebuie sa fie supusi unor verificari periodice de specialitate efectuate de stat, unei acreditari etc. sa raspunda de unele decizii abuzive sau sa prezinte o argumentatie reala, valabila legal, care se poate verifica, intr-o asemenea interdictie impusa mamei! Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Am vrea doar sa-l putem vedea si sa ne asiguram ca este totul in regula! Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:10, 20 Iunie 2014
Unu. Doua mici observatii oarecum irelevante Mama d-voastra fiind sora pacientului este ruda de gradul II, nu de gradul I. Am intuitia ca neintelegerile dintre rude privitor la vizitarea pacientului au un temei solid, patrimonial.
Doi. Dementa vasculara mixta Este un diagnostic neurologic (deosebindu-se de psihiatrie la fel ca trandafirii de "florile" de platic, neurologia este stiinta, nu vrajitorie medievala cume este psihiatria) si inseamna trei lucruri intre care dementa este efectul iar maladia Alzheimer si multiplele infarcturi cerebrale sunt cauzele primei.
Trei. Chestiuni ramase nereglementate. Exista destul de multe locuri in care legea nu ajunge. Sunt unele locuri in care nu ajunge pentru ca nu are vocatie (de exemplu, nicaieri nu este reglementat cat de des si cum trebuie sa faca sex sotii) iar altele in care desi ar avea vocatie au ramas nereglementate fie pentru ca sunt cazuri rare (de exemplu. canibalismul nu este incriminat separat de sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru), fie pentru ca legiuitorul nu s-a gandit la ele.
Patru. In cazuri ca al d-voastra legiuitorul nu s-a gandit prea mult la situatia pe care eu, dupa ce am vazut cateva zeci de astfel de cazuri, o etichetez: "batranul acesta este numai al meu si fac ce vreau cu el" cu corolarul "tot ce a fost al lui este acum al meu"
Cinci. Ce este de facut? Legea nr. 17/2000 in forma republicata in 2007 dispune prin art 19 lit. d si e ca sarcinile unui camin pentru varstnici sunt, intre altele:

d) sa stimuleze participarea persoanelor varstnice la viata sociala;
e) sa faciliteze si sa incurajeze legaturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor varstnice;

Cred ca de acest text si de principiile generale care guverneaza relatiile umane (Codul civil si un jurist bun sa va calauzeasca! :) ) va puteti sluji atunci cand veti cere pe calea unei ordonante presedintiale ca, provizoriu, pentru perioada scurta cat va mai fi in viata pacientul lor, cei de la camin sa va permita vizitarea lui si, in masura in care a mai ramas o farama de constienta, si relatiile personale.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Multumesc pentru raspuns!
Stiu ca este un singur succesor, nimeni nu a intervenit, dar o graba a lui cred ca exista, avand mari probleme cu un mare credit restant.
Daca se refuza dreptul rudei trebuie sa obtina hotarare judecatoreasca.
Adica trebuie deschis proces.
Incercati sa apelati la avocat si poate rezolvati fara proces problema.
Procesul este de durata...in Romania...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager madina71 madina71 Buna ziua! O cunostinta (75 ani) a incheiat un contract de intretinere cu un nepot si cu sotia acestuia in urma cu 2 ani. Dupa cateva luni batrana a avut un ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere nikku nikku Buna ziua. Doresc sa fiu foarte scurt. Mama mea este diagnosticata cu dementa senila, cu certificat grad handicap accentuat dar poate manca singura, poate ... (vezi toată discuția)
Dement alcoolic nediagnosticat - internare psihiatrie + eliminiare din fct de administrator firma Alex265 Alex265 Tatal meu este un alcoolic nediagnosticat oficial de catre un psihiatru si fara tratament in acest sens. Din cauza consumului de alcool a dobandit in timp ... (vezi toată discuția)