avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil

Fiica mea are un copil de 6 ani.S-a despartit de sotul ei la 1 an al copilului.El a adus o adeverinta ca are un credit ca sa plateasca pensie alimentara mai mica.Noi nu am contestat,nu ne interesa atunci decat sa se termine.Tatal nu a avut nici o pretentie in legatura cu custodia copilului.Dar l-a vazut de cate ori a vrut.De multe ori copilul refuza sa vorbeasca cu el la telefon.Si el s-a suparat,acuzandu-ne pe noi.Acum vrea sa o dea pe mama in judecata,ca vrea sa ia copilul cu el in concediu si sa stea la el efectiv,mai mult timp.Deci pana acum,cat afost copilul mic,nu l-a interesat nimic.De multe ori voia copilul sa mearga cu el si se eschiva.Pur si simplu pleca,lasand copilu plangand.Intre timp,el nu mai este un simplu angajat,a devenit actionar si director la o firma.Pana acum 1 an,ii dadea copilului 200 lei pe luna.Acum ii da 400 lei,450,300...Cam cum il lasa pe el inima.
Ce drepturi si ce obligatii are?Daca o da in judecata pe mama,ea poate saceara in acelasi proces marirea pensiei?
MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Oana Prelipcianu , Mediator 12:07, 19 Iunie 2014
Buna ziua. Tatal poate sa solicite in instanta exercitarea autoritatii parintesti in comun cu mama si stabilirea unui program extins de relatii personale cu copilul sau. Are aceleasi drepturi si obligatii ca mama cu mentiunea ca mama este acum parintele rezident adica parintele la care are copilul stabilit domiciliul. Care este reactia mamei in aceasta situatie? Este bine sa stiti ca nu trebuie sa ajungeti in instanta pentru ca mama si tatal sa ajunga la o intelegere cu privire la cum doresc ei sa isi creasca copilul, cum sa contribuie fiecare la cheltuielile referitoare la cresterea, ingrijirea si educatia copilului, cum sa-si petreaca vacantele, zilele de nastere, etc. Puteti apela la mediere, iar intelegerea parintilor sub forma acordului de mediere este supusa instantei pentru consfintire si emiterea unei hotarari de expedient.
Acesta este un caz tipic prin care partile se pot intelege prin procedura medierii. Un avantaj major in acest caz este faptul ca partile stabilesc de comun acord programul de vizita al minorului, tinandu-se cont de varsta si cerintele acestuia. Daca se va merge prin instanta, aceasta va cere dovezi intrucat se administreaza probe, mediatorul nu cere probe, mediatorul are rolul de a gasi canalul de comunicare potrivit pentru ca patile sa poata ajunge la o solutie benefica ambilor parinti, dar, mai presus de orice, benefica minorului. Mediatorul nu este avocat care sa apere drepturile mamei sau ale tatalui, acesta are un singur scop si anume acela de a ajuta partile sa-si rezolve disputa discutand, construind idei in beneficiul minorului. Intr-un acord de mediere se poate stabili de catre parti: pensia de intretinere pentru copil custodia, domiciliul minorului. Patile stiu exact suma datorata cu titlu de pensie de intretinere, stiu la ce interval de timp copilul poate fi vizitat sau luat de catre tata, in cazul dvs, si se stabileste cat timp poate sta la tata in timpul vacantelor . Ceea ce se stabileste prin acordul partilor inaintat instantei spre a verifica conditiile de forma si de fond ale acestuia, devine executoriu pentru ambii parinti.
Un alt aspect important este timpul. O singura sedinta de mediere ar putea fi necesara ca partile sa se puna de acord cu ajutorul mediatorului, se inainteaza instantei acordul, iar partile se mai intalnesc o singura data in fata instantei, ocazie cu care instanta va lua act de acord si va da hotararea de expedient.
Costul este un alt aspect. Mediatorul percepe un onorariu mic in comparatie cu alte onorarii. Onorariul se plateste jumatate-jumatate daca partile nu convin altfel. Asadar, nu este un onorariu care sa determine patile sa refuze medierea. Niciodata, in cazul meu, onorariul nu a reprezentat un impediment in reusita medierii, medierea este o profesie de vocatie; trebuie sa te pui in slujba oamenilor si sa-i constientizezi ca nu numai "instanta face dreptate" ci dreptatea se face prin ei insisi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord in instanta andreiionel andreiionel Sotia vrea sa divorteze de comun acord in instanta. dupa noul cod civil exista un model de cerere de divor de comun acord? eu vreau ... (vezi toată discuția)
Divort cu acord de mediere contestat auricius auricius Buna ziua. Am fost martorul unuidivort in care consider ca sa comis un abuz. Sotul a intentat divort dupa ce se semnase inprealabil un acord de mediere prin ... (vezi toată discuția)
Program de vizita gabrielasanvi gabrielasanvi Va relatez urmatoarea situatie: fiica mea, necasatorita, are un copil de 2 ani( pe care il creste cu ajutorul al parintilor ei). Tatal copilului nu a ... (vezi toată discuția)