avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza pensia si de unde o primeste un ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza pensia si de unde o primeste un emigrant in Germania?

Buna ziua,
Am emigrat in Germania in luna august 2008, pana in luna mai a aceluiasi an lucrand la o singura firma (Romtelecom) incepand cu noiembrie 1988.
Anul acesta am primit o invitatie la Casa de Pensii a statului german pentru clarificari in privinta perioadei lucrate de mine inaintea emigrarii. Acestia mi-au spus ca trebuie sa le aduc (pe langa altele,) toate documentele semnificative privit contributia mea la Casa de Pensii din Romania (in acest caz Cartea de Munca si eventual fluturasi de salariu).
Eu, in cadrul Romtelecom, am lucrat o lunga perioada de timp in program de 3 ture, incluzand ture de noapte, sambete, duminici si sarbatori legale, perioada ce nu se reflecta financiar in cartea de munca, acolo aparand doar salariul brut de angajare si recalcularile / renegocierile acestuia. Salariul meu brut in realitatea lunara fiind mai mult decat dublul celui trecut in Cartea de Munca si, ca atare, si contributia mea la Casa de Pensii.
Ultimul fluturas de plata (mai 2008), spre exemplu, contine o contributie CAS de cca 4400 RON calculata si platita din ultimul salariu brut + prima de fidelitate primita in urma concedierii colective.
Eh, sunand eu la Departamentul Personal si Resurse Umane din cadrul Romtelecom, am primit vestea ca singura dovada ce o pot primi privind sumele platite in numele meu la CAS, altele decat cele ce ar putea fi calculate din salariul brut notat in Cartea de Munca, sunt doar cele ce includ salariul brut primit pentru turele de noapte, nu si pentru prime, sambete, duminici si sarbatori legale, deoarece pentru acestea din urma nu s-a calculat si platit contributie CAS, lucru infirmat de putinii fluturasi de salariu ce ii mai am in copie sau original.

Intrebarile mele pentru dumneavoastra sunt:
1. Sunt acesti bani (evident platiti in numele meu la CAS, conform fluturasilor de salariu) pierduti in calcularea pensiei mele pentru cei 20 de ani munciti in Romania?
2. In cazul in care apar discrepante majore intre ce mai am dovada cu state de plata lunara ca s-a platit in numele meu la CAS si ce spune Dep. Resurse Umane ca intra in calcul si conform lor s-ar fi platit, ce pasi ar trebui sa urmez, cui ar trebui sa ma adresez mai departe?
3. Exista vreo posibilitate pentru mine de a fi informat despre cuantumul prognozat al pensiei de primit din Romania in cazul meu? (autoritatea germana a facut deja acest lucru pentru anii lucrati in Germania, ajutor de nepretuit pentru planificarea noastra financiara familiala)

Va multumesc pentru rabdare si raspunsuri,
Octavian
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:27, 19 Iunie 2014
Solicitati in scris, cu confirmare de primire, de la firma, sa va elibereze o adeverinta cu castigurile realizate plus sporurile, intocmita conform anexei 14 la Legea pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta adeverinta va completa carnetul de munca pe care il detineti.
In adeverinta se vor regasi veniturile din salariul trecut in carnetul de munca si sporurile mentionate in lege. Nu se vor regasi veniturile pentru acord global, ore suplimentare, lucru in program prelungit/ sarbatori legale, acestea nefiind nominalizate in lege.
Daca ati beneficiat de grupa de munca, trebuie facuta si aceasta mentiune, completand toate rubricile din adeverinta (grupa de munca acordata, procent lucrat in grupa de munca, art.din anexa la Ord.nr.50/ 1990 pentru incadrare in grupa de munca, hotararea CA al postei pentru incadrare locuri de munca in anexa la ordin, documentul de nominalizare a dvs. ca beneficiar de grupa de munca). Firma trebuie sa indice/ sa va dea o copie dupa documentul in care dvs. sunteti nominalizat ca beneficiar de grupa de munca.
Cu datele din carnetul de munca plus cele din adeverinta pe care o veti primi, puteti accesa un site pe internet care ofera posibilitata de calcul gratuit a pensiei
lapensie.com Va logati si introduceti datele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri alcris_resita alcris_resita Sunt asistenta medicala pr. si lucrez din 1 aug.1974.Datorita faptului ca am anii de cotizare suficienti peste plafonul de cotizare,am depus dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre carnetul de munca si fluturasi. dumitruzaharia dumitruzaharia Buna seara! Din anul 1997 si pana in prezent am pastrat toti FLUTURASII. In urma verificarii acestora cu datele inscrise in CARNETUL DE MUNCA sunt diferente ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie cron cron Banii opriti la pensie din sporul de vechime,zilele de lucru sambata si duminica plus sarbatorile legale platite dublu,orele suplimentare,sporul de conditii ... (vezi toată discuția)