avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot mostenii direct nepotii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot mostenii direct nepotii?

daca o mama are copii majori si i-a facut unuia dintre copii testament de mostenire, dar pina la urma s-a razgindit si s-a
hotarit sa-si lase averea tuturor nepotilor in parti egale, o poate face chiar daca nu toti copii ar fi de acord? Daca "da", va rog sa-mi spuneti , cum? -Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:58, 10 Mai 2009
Chiar si in prezenta unui testament prin care se lasa totul nepotilor... acestia au dreptul doar la 1/2 din mostenire daca avem un copil, 1/3 daca avem doi copii si respectiv 1/4 daca avem 3 sau mai multi copii. Asta in ipoteza in care copiii nu vor sa renunte la partea lor si accepta mostenirea in termen.

Ceva mai sigur pentru nepoti e ca bunica sa faca acte de vanzare-cumparare cu ei pentru apartament, terenuri, etc. (costa in schimb taxele notariale)

Aceste acte de vanzare-cumparare se pot desfiinta in instanta de catre copii daca valoarea bunurilor depaseste cotele de mai sus, dar... nu e chiar floare la ureche. Acestia trebuie sa ceara in instanta desfiintarea actelor, sa se judece, sa demonstreze ca de fapt au fost donatii, sa plateasca taxe - si poate din aceste motive nici nu mai incep procedura.
Pentru a putea mosteni direct nepotii in cote egale averea bunicii, trebuie in primul rand ca copiii sa fie inlaturati de la mostenire.....si sincer , nu cred ca o sa reusiti acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire miticasu miticasu Buna seara, Bunicul meu a cumparat niste terenuri si o casa in anii 1942 si 1945 in anii 1970 a dat casa tatalui meu dar fara acte. In 1986 bunicu a murit tata ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)