avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Minuta in civil - curge termen pentru calea de atac ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Minuta in civil - curge termen pentru calea de atac sau nu?

Buna ziua, dragi colegi!

Asa cum arata si titlul, am o dilema privitoare la valoarea pe care o are semnarea de primire pentru minuta hotararii in civil, daca de la data respectiva incepe sau nu sa curga termenul pentru declansarea caii de atac.
Parerea mea este ca nu, alti colegi avocati sustin la randul lor ca nu, altii ca da, altii chiar am inteles ca solicita minutele dar nu le ridica sa nu cumva sa inceapa sa curga termenul... Motivul pentru care consider ca NU este urmatorul: comunicarea minutei nu poate fi echivalenta cu comunicarea hotararii, pentru ca minuta NU este hotararea; pot exista cazuri in care minuta este cea dorita, insa considerentele necesita exercitarea caii de atac, aspect care nu poate fi prevazut de parte doar din studiul minutei.
Pe de alta parte, nu exista text legal in civil care sa consacre ca si caz special pentru curgerea termenului, comunicarea minutei. Consider ca ipoteza prevazuta la art. 184, alin. 2 in sensul ca termenul incepe sa curga in cazul in care partea a primit sub semnatura "copie de pe act" nu poate fi luat in considerare in sprijinul opiniei ca termenul curge de la comunicarea minutei, tocmai pentru ca minuta nu este copie dupa hotarare. Pe de alta parte, daca e sa declaram cale de atac de la minuta, de teama sa nu pierdem termenul, conform art. 468, alin. (3), odata cu depunerea caii de atac, partea se socoteste comunicata. Deci termenul pentru motivare incepe sa curga din ziua respectiva si ce facem daca nu se comunica hotararea pana la data la care expira termenul pentru motivare? Pentru ca chiar daca art. 470 alin. 5 prevede ca daca "termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de aceeaşi durată, care curge, însă, de la data comunicării hotărârii", consider ca o interpretare foarte rigida a acestui text poate fi in sensul ca ar fi aplicabil numai in situatia in care legea insasi prevede un alt moment decat comunicarea pentru calea de atac (de ex., la suspendarea executarii silite etc), termenul pentru motivare este de la comunicare, NU si insa daca termenul pentru calea de atac este de la comunicare, dar partea cu de la sine putere declara calea de atac anterior comunicarii, socotindu-se astfel comunicata deja conform 468 alin. 3?

In concluzie, as vrea niste raspunsuri la intrebarea mea: comunicarea minutei declanseaza curgerea termenului pentru calea de atac? Daca da, in baza carei prevederi legale?

Multumesc pentru ajutor. Eu ma aflu in situatia de a fi solicitat o minuta intr-o cauza de contencios, recurs in 15 zile de la comunicare, hotararea nu a sosit, si avand in vedere continutul minutei nu pot sa imi dau seama cam care ar fi fost considerentele instantei. Ma tem sa formulez recurs inaintea comunicarii tocmai pentru ca probabil nu as reusi sa il motivez corespunzator, iar ulterior comunicarii sa nu ma trezesc decazuta, din termenul de motivare...
Cel mai recent răspuns: laviniacamelia , utilizator 22:47, 20 Iunie 2014
din pacate unde sunt 2 juristi sunt 3 pareri.... minuta nu este sentinta deci nu ar trebui sa curga termenul de cale de atac.......
dar daca nu va exista un caz concret in care instanta sa considere acest fapt unde se pot folosi argumente pro/contra si la final sa se decida va ramane doar o tema de dicutii.
În contencios calea de atac este direct recursul astfel că se atacă legalitatea hotărârii. Nu puteți verifica pe deplin legalitatea unei hotărâri decât atunci când vă sunt cunoscute și rațiunile, și argumentele instanței. Ori ele se regăsesc în motivare, nu în minută. Minuta nu este echivalentul hotărârii, iar textul de lege este neechivoc: în x zile de la data comunicării hotărârii. Chiar dacă acțiune este introdusă pe vechea procedură (unde se poate verifica și temeinicia), criticile vizând temeinicia se fac tot pe baza motivării instanței.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
Radu9, utilizator
Da, aceasta este si parerea mea. Sper ca aceasta sa fie si interpretarea instantelor!...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de atac ioanandrei ioanandrei Daca : - Obiectul DODARULUI este : \" constatare nulitate act\" - Materia juridica : \" Contencios administrativ si fiscal \" ... (vezi toată discuția)
Comunicare minuta roxanav roxanav Daca am facut cerere de eliberare a minutei si am obtinut-o din acel moment in curge termenul de recurs sau de la comunicarea efectiva a hotararii? (vezi toată discuția)
Copie minuta dispozitiv camyi camyi Este adevarat ca in cazul in care solicit eliberarea copiei minutei dispozitivului unei decizii civile, termenul de apel sau recurs curge de la comunicarea ... (vezi toată discuția)