Buna ziua,
Am o curiozitate. Sunt proaspat casatorita de 1 luna si vrem sa cumparam un apartament. Intrebarea mea este urmatoare: daca sotul meu este singurul trecut in actul de vanzare-cumparare si banii pentru acest imobil sunt doar ai lui (poate dovedi asta din contracte de munca, extras bancar etc), in cazul unui eventual divort, se aplica legea bunurilor comune? Adica am parte la acel apartament chiar daca nu am contribuit si bani si nu sunt trecuta pe acte?
Multumesc anticipat.
P.S. semnarea actelor este astazi, imi pare rau ca nu mi am pus problem asta mai devreme. Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns rapid, as fi foarte recunoascatoare :)
Dacă îl cumpără din banii proprii (bani pe care i-a dobîndit înainte de căsătorie sau chiar în timpul căsătoriei prin donaţie ca bun propriu), va fi bun propriu. În caz de partaj nu veţi putea emite pretenţii cu privire la acel bun.
Daca sunteti casatorita sub regimul comunitatii legale de bunuri, bunul va fi comun, prezumat ca va apartine in cote egale. Numai la un eventual partaj, omul poate dovedi ca a contribuit cu toata suma si poate cere o cota majorata. Nu il va obtine intreg fara sa va plateasca sulta, veti aduce ceva imbunatari acelui bun, il renovati impreuna etc.
Daca ar vrea sa fie bun propriu, ar trebui sa specifice in act ca inlocuieste un alt bun propriu si sa il intabuleze la bun propriu.
Nu mai judecati oamenii ca isi exercita drepturi legale. Incalcati legea.
Eu sunt de acord cu themis; indiferent ca e prezumat au ba bun comun, la partaj poate fi dovedit bun propriu.
Cu imbunatatirile, alta discutie, nu avem detalii, lucrurile inca nu s-au intamplat.