Buna ziua. Am si eu o nelamurire si as vrea sa aflu daca este corect ceea ce am patit si daca se poate face ceva in privinta aceasta.
Pe data de 06.01.2014 am intrat in concediu pt crestere al copilului, pt. o perioada de 1 an si 11 luni.
Astazi am fost chemat de seful meu de la firma si acesta mi-a spus ca sa fac o cerere si in loc sa vin la munca in noiembrie 2015 sa vin cu un an mai devreme ca sa i-mi dau demisia ca mi se vor da 7 salarii compensatorii. In caz contrar cand vin din concediu voi fi dat afara fara nici un beneficiu. Ce trebuie sa fac ? ca la cum suna , suna a amenintare ca daca nu i-mi dau demisia anul acesta la anul ma vor da ei afara cand revin la munca.Pot sa fac ceva in privinta asta sau ma duc si i-mi dau demisia?.
Va multumesc , si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
4. Parerea mea este sa nu va dati demisia.
5. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
6. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....
7. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
8. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Va multumesc pt raspuns si pt sfat. Eu nu am facut nici o abatere. Ci pur si simplu m-am trezit ca sunt sunat si chemat de urgenta pana la munca. Unde mi sa spus ca acest lucru a fost propus de la departamentul resurse umane. Ce propunere este aceasta nu stiu. Eu stiu doar ca a sunat a amenintare. Ori pleci cu bani ,ori te dam afara.I-mi pare foarte rau pt ca am discutat cu cativa amici si mi sa spus ca era bine sa fi inregistrat totul.Dar in momentul acela nu ma dus capul la acest lucru si nici nu ma asteptam la asa ceva.