2. procedura de conciliere= procedura prin care se incearca aplanarea sau evitarea unui litigiu prin impacarea partilor?
3. un sinonim pt. "opozabil"? (rog a mi se da alte explicatii decat cele din DEX, daca acestea exista)
4. Care este diferenta dintre "in contradictoriu" si "împotriva"?
5. in cuantum de= in suma de?
6. Ce este "ancheta sociala"? Referatul de ancheta sociala este intocmit de catre autoritatea tutelara?
7. "Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat in cauza, instanta constata incheiata cercetarea judecatoreasca, cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond".
Imi poate explica cineva in ce anume consta acea "cercetare judecatoreasca"? Se refera la propunerea materialului probator si la acele cereri de formulat?
8. "a fi in curs de judecata" = "in curs"?
9. Cand se poate spune despre o cauza ca este "pe rol" si cand este "in curs"? Se folosesc termenii de "pe rol" si "in curs" si in materie penala?
10. Care este diferenta dintre "curator" si "tutore"?
Va multumesc. :)
P.S.: Pentru a evita orice fel de neintelegeri, aceste intrebari le pun in scopul de a afla parerile cat mai multor juristi si pt. a ma convinge daca ipotezele mele se adeveresc. :)
SI IN ACEST CAZ ROG FRUMOS ADMINISTRATIA ACESTUI FORUM SA STEARGA ACEST MESAJ, deoarece nu mai este nevoie de raspuns si primesc fel si fel de emaluri!!!
2. procedura concilerii este o incercare de impacare inainte de a apela la justittie, procedura ce este obligatorie in materia comerciala si facultativa in materia civila.
6. ancheta sociala este facuta de autorit. tutelara dar nu este obligatorie in procesele cu incredintari minori ...asta din ce vad eu in instante zilnic.
7.asta inseamna ca judecatorul( dupa ce termina cercetarea jud. in care el impreuna cu partile administreaza probele) urmeaza sa dea cuvantul reclamantului apoi paratului ca sa puna fiecare din ei concluziile finale- primul pt. admiterea actiunii iar celalat pt. respingerea ei.
8., 9.(in civ. si pen.) o cauza este in curs de judecata atunci cand este in desfasurare procesul si
se dau termenele. cauza adica dosarul este pe rolul instantei X = se judeca de catre instanta X.
Nici nu va puteti inchipui cat este de greu ... Un autor care se respecta n-ar putea sa expedieze ... "opozabilitatea", bunaoara, in doua vorbe (abia dupa cateva zeci de pagini s-ar putea spune ca a inceput sa zica cate ceva).
In esenta, inseamna ...ce scrie in DEX = care trebuie respectat si de alte persoane. Dvs aveti un nume. Dreptul dvs. la nume nu imi da mie nici un drept si nici nu ma obliga in concret la o ...contraprestatie care sa corespunda dreptului dvs. Cu toate acestea sunt obligata sa nu fac nimic de natura a-i aduce atingere. Trebuie sa-l respect. Imi este opozabil. Uneori este nevoie de indeplinirea anumitor formalitati pentru opozabilitatea unui drept. Bunaoara dreptul de proprietate trebuie inscris in Cartea Funciara pentru opozabilitate.
Se foloseste expresia "a administra" probe pentru ca inseamna mai mult decat a prezenta. Bunaoara, o depozitie de martor este o proba. Dar nu se poate prezenta instantei o depozitie deja scrisa de un martor pentru ca administrarea probei (depunerea juramantului, ascultarea nemijlocita a martorului de catre instanta, intrebarile suplimentare ce i se pot adresa de catre instanta si parti, consemnarea declaratiei de catre grefier dupa dictarea presedintelui, etc.) se face in fata instantei.
"In contradictoriu" inseamna, mai degraba, dreptul de a discuta (in contradictoriu). Bunaoara instanta este obligata sa puna in discutia partilor toate problemele care intereseaza solutionarea pricinii. Daca instanta ar acorda cuvantul doar uneia din parti, ar incalca principiul contradictorialitatii, chiar daca raspunsul celeilate parti (daca ar fi fost lasata sa-l graiasca) ar fi fost "sunt de acord". Contradictorialitatea este un principiu fundamental al dreptului procesual pe marginea caruia ...sa tot scrii.
Diferenta dintre "curator" si "tutore" n-ar strica s-o invete nici ...autoritatea tutelara (ca e tot o varza prin hartiile unora). Explicatiile sunt insa prea multe ...
Iata o ..nuanta. Copilului lipsit de ocrotirea parinteasca (ambii parinti sunt morti, de ex) i se numeste un tutore.
Copilului care are un parinte in viata nu are nevoie de un tutore (are cine sa-l ocroteasca) dar ar putea sa aiba nevoie de un curator intr-o afacere in care s-ar putea ivi un conflict de interese intre el si parinte (se dezbate o mostenire, de exemplu, la care ar fi chemati amandoi).
Divort cu minor
relly06
Buna ziua,
Azi am depus dosarul pentru divort.Prima infatisare o avem pe 06 mai. Tinand cont de faptul ca din timpul casatoriei a rezultat o fetita care are ... (vezi toată discuția)