avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie sau vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie sau vanzare cumparare

Buna ziua.
Va supun atentiei urmatoarea problema. Suntem doua surori si dupa moartea mamei am semnat ca mostenirea ei sa revina tatalui nostru. Acum tatal nostru, la 84 ani doreste sa lase mostenirea fiului mai mare al surorii mele ( copil din prima ei casatorie). Si eu si sora suntem de acord cu acest lucru. Cum ar fi bine sa procedam? Sa faca tata donatie cu clauza de intretinere catre baiat si acesta sa nu poata instraina nimic cat traieste tata si nici fara acordul nostru, sau sa-i faca act de vanzare cumparare?. Pe noi si pe tata ne intereseaza sa existe clauza de intretinere si de neinstrainare. Nepotul este major 22 ani.
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
galaoan, utilizator
Cel mai recent răspuns: galaoan , utilizator 21:19, 19 Iunie 2014
Tatal d-voastra este proprietar in cota de 1/1, d-voastra si sora d-voastra ati renuntat la mostenirea dupa mama. Prin urmare nu aveti ce conditii sa-i impuneti nepotului/fiului, e ca si cum ati dispune de averea vecinului. Mai departe problema e sensibila si tine de felul de a fi al nepotului/fiului. Parca-parca va ingrijoreaza nitel tanarul, altminteri nu v-ati bate capul cum sa-i puneti zabala. Actul de donatie ar putea fi atacat de catre urmasii tatalui d-voastra. Observati ca n-am spus ca va putea fi atacat de d-voastra sau de sora d-voastra, nu se stie daca ii veti supravietui tatalui. Deci la mostenirea tatalui pot sa ajunga, prin reprezentare, fii sau nepotii d-voastra sau ai surorii d-voastra, ori acestia e posibil sa nu fie asa ,,intelegatori" ca d-voastra sau ca sora d-voastra. Contractul de v/c cu clauza de intretinere e o varianta, cu conditia sa fie respectata clauza. Repet, alegeti ce i se potriveste nepotului si ce-i e de folos tatalui d-voastra.
Nu noi, ficele tatalui, vrem clauza ci tatal nostru.Eu nu am copii, dar sora mea mai are o fata din a doua casatorie. De asta intrebam.
Ok, ce v-am spus ramane valabil! Consultati un notar, oricum acolo veti ajunge!
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu intretinere bianca1988 bianca1988 BUna ziua am si eu o nelamurire,parintii mei sunt divortati de 23 de ani si apartamentul in care locuiesc cu mama mea este pe numele tatalui,acesta a fost ... (vezi toată discuția)
Două moștenitoare, din care una are un copil, dorim ca un nepot să intre în posesia întregii moșteniri. ce act e recomandat să facem: donație sau contract de vânzare-cumpărare? galaoan galaoan Buna seara. Asi dori si eu o lamurire. Sunt 2 surori. Parintii sunt decedati, mama de 17 ani, tatal de 4 luni. Se dezbate mostenirea si se doreste ca dupa ... (vezi toată discuția)