Se poate sustine ca nu am acceptat mostenirea nici expres, nici tacit, intrun proces de dezbaterea succesiunii, atata timp cat nici in prealabil nu s-a dispus dezbaterea in fata unui notar, ci direct cu actiune in instanta, fara a fii instiintat in vreun fel de intentiile reclamantei ?
Da, se poate, şi chiar cu succes dacă nu aveţi dovezi cu privire la acceptare.
Dezbaterea succesiunii şi acceptarea sunt două chestiuni distincte. Un succesibil, pentru a deveni moştenitor, trebuie să accepte succesiunea, indiferent dacă procedura dezbaterii este pe rolul unui notar, pe rolul instanţei sau încă nu este începută.
Lipsa unui act de acceptare în termenul prevăzut de lege (un an, după noul cod civil) are ca efect înlăturarea succesibilului.
Folositi bunurile ramase de la defunct? Ati platit impozit dupa ele? V-ati folosit de vreun bun ca un proprietar, ati instrainat (vandut) ceva din mostenire? Daca DA atunci puteti sustine ca ati acceptat tacit mostenirea, daca nu , cel putin ati dat o declaratie la notar de acceptare a succesiunii?
simplul fapt ca m-am prezentat la proces, cu intampinare si cerere reconventionala la cererea de chemare in judecata a reclamantei, nu poate fii considerata o acceptare? Precizez ca am luat parte la interogatorii, am depus chitante la dosar prin care arat ca am contribuit la pomeni,o cerere la notar prin care declar ca dupa moartea mamei am luat parte la treburile gospodaresti, iar dupa moartea tatalui, reclamanta nu mi-a mai dat voie sa intru in curte. Precizez ca nu am putut dispune de nici un fel de act in original, acestea fiind la reclamanta, inlesnindu-mi posibilitatea de a deschide succesiunea in fata unui notar
Succesiune
MGabriel
Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate.
Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)