avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... renuntare la urmarirea penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

renuntare la urmarirea penala

Buna ziua,

In cazul in care procurorul dispune renuntarea la urmarirea penala, ramane undeva consemnat ca antecedent pt inculpat (ex. in cazierul judiciar)?

Multumesc!
Nu ramane la cazier deoarece nu s-a dat sentinta de catre o instanta prin care sa se stabileasca vinovatia pentru o fapta comisa.
Faptul ca s-a incetat urmarirea penala inseamna ca invinuitul nu a comis o fapta infractionala ce trebuie pedepsita.
Va multumesc! O zi buna!
Renuntarea la urmarire penala se poate dispune de catre procuror in cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.

ART. 15*) Legea 290/2004
(1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;
e) au decedat;
f) s-a dispus renunţarea la urmărire penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;
g) a trecut un an de la data executării măsurii educative;
h) au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;"
(2) În cazul când în cazierul judiciar al persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a) - d) şi f) există şi alte menţiuni, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mentiunile din cazierul judiciar radu_caia radu_caia Buna ziua, m-am confruntat cu o problemă in anul 2018, am fost acuzat de loviri si alte violente, in urma plangerii am fost trimis la tribunalul militar si ... (vezi toată discuția)
Amânarea aplicãrii pedepsei vs. mențiuni în cazierul judiciar boby_yoghi boby_yoghi In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an ... (vezi toată discuția)
ştergere mentiune din cazierul judiciar scmarian94 scmarian94 Buna ziua, Mi-am scos cazierul judiciar recent si vad ca apar urmatoarele date: Stabileste 4500 amenda pentru savarsirea faptei prevazute art. 335 alin. ... (vezi toată discuția)