avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare domiciliu minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare domiciliu minor in strainatate

Buna ziua, am o intrebare referitoare la restabilirea domiciliului minorului, care se afla la domiciliul parintilor mei ,unde il am si eu ( mama) in prezent, si pentru care avem custodie comuna. cum ar trebui sa procedez, daca eu lucrez in strainatate cu contract permanent si doresc sa imi achizitionez o locuinta aici ( in strainatate ) Tatal fetitei are program de vizita stabilit, pe care insa nu l-a respectat niciodata, iar ultima oara cand a vizitat-o a fost in decembrie 2013. Fetita este in varsta de 3 ani. Nu are inca pasaport. Ce cale as putea merge? Ma gandesc la mediere, insa daca el nu accepta si nu isi da acordul, ce alte cai as putea urma?
Multumesc mult, o zi buna tuturor!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
irina201444, utilizator
Chiar daca tatal nu respecta programul de vizita stabilit de instanta, asta nu inseamna ca minorul doreste mai putin sa aiba relatii personale cu parintele patern, sau ca nu are dreptul sa fie crescut de ambii parinti, asa ca decizia dvs. de a schimba domiciliul, va fi o bariera in plus, in relatia copil-tata.
Daca prin mediere nu ajungeti la o intelegere (si daca ajungeti la o intelegere, instanta poate considera ca schimbarea domiciliului afecteaza exercitiul autoritatii parintesti comune), depuneti o cerere de chemare in judecata privind schimbarea domiciliului, iar aceasta va decide in interesul superior al minorului, daca este indicat sau nu, ca domiciliul sa fie schimbat.
Multumesc pentru raspuns, nu as vrea sa indepartez copilul de tatal ei, din contra as fi de acord sa suport costurile calatoriei si sederii lui la noi de 2-3 ori pe ani, pe ce perioada doreste el, de aceea as spera la mediere...insa daca el nu ar fi de acord, ma intrebam daca faptul ca nu detin locuinta personal in Romania ci intr-o tara din UE sa ma ajute. nici el nu detine locuinta in Ro.
Faptul ca tatal minorului locuieste in afara tarii este o informatie noua, ceea ce inseamna ca daca si dvs. va schimbati domiciliul tot in afara tarii, este posibil sa fiti chiar mai aproape de el, decat acum. In asemenea conditii nu cred ca instanta mai poate considera ca este afectat exercitiul parintesc, mai ales daca va si angajati sa suportati anumite costuri tocmai pentru a inlesni intrevederea copil-tata.
In consecinta, asa cum doriti, deschideti procedura de mediere, in speranta ca si tatal copilului va fi interesat sa aiba un dialog constructiv in interesul minorului.
Va doresc succes.
Daca va intelegeti rezolvati rapid.

Daca nu va intelegeti procesul va fi de durata si destul de complicat.
Dupa ce aveti locuinta asigurata se va face ancheta sociala acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare domiciliu minor ana_21crd ana_21crd In urma unui divort la notar, s-a hotarat ca eu sa raman parintele rezident. In vremea aceea adresa de pe buletin era cea a apartamentului pe care ulterior eu ... (vezi toată discuția)
Vrem să divorțăm la notar dar nu ne înțelegem asupra programului copilului (o săptămână la tata, una la mama). cum se poate stabili un program de vizită cu stabilitate pentru copil? adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, va rog sa m-a ajutați cu o lămurire la următoarele întrebări. Urmează sa divortez iar decizia comuna este sa facem acest lucru la notar. ... (vezi toată discuția)
Custodie si schimbare nume minor dariaconstantin dariaconstantin buna seara, Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: am un copil de pana in 2 ani cu un cetatean roman, noi nefiind casatoriti. ... (vezi toată discuția)