avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatia muncii drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatia muncii drepturi salariale

Sunt in concediu fara plata de o luna ( luna in curs)
Nu mi s-a platit salariul de cateva luni. Am vorbit cu un avocat si sunt sanse mici, chiar daca castig procesul de a-mi recupera salariu (pana la o hotarare definitiva, firma va goli conturile si nu mai pot recupera nimic).
Pot sa fac niste colaborari contra cost in aceasta perioada?
Este legal acest lucru? In contractul meu de munca nu este specificat clar ca nu pot sa colaborez cu alti ( eventual dupa program).
Intreb acest lucru deoarece am fost amenintata ca, daca fac acest lucru o sa imi faca proces penal. Actionarii firmei sunt preocupati nu cumva asa iau un ban.
Trebuie sa imi dau demisia? La sfasitul lunii oricum se termina perioada de concediu fara plata, dar pana la sfarsitul lunii am o oportunitate de a lucra ceva.
Aceste amenintari au aparut pe fondul situatiei in care eu le-am spus ca daca nu imi iau salariu o sa urmaresc pasii legali.
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 21 Iunie 2014
1. Puteti incheia orice tip de c.i.m. pe perioada cat suntei in CFP sau chiar daca nu sunteti in CFP.

Codul Muncii prevede :
art.35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator,
in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

2. Ceea ce sustine acel angajator este total eronat. Cumulul mai multor c.i.m. nu este infractiune ca sa depuna plangere penala.
De asemenea, ii puteti da replica ca si amenintarile la adresa dvs sunt fapte care pot atrage raspunderea penala a celui care le prolifereaza.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale MIHAI COSMIN MIHAI COSMIN buna ziua ma poate ajuta cineva cu un sfat? in urma cu cateva saptamani mi-am dat demisia de la firma unde lucram ccu acordul partilor ,ramanand sa mi se ... (vezi toată discuția)
Demisie tiberiudumitrasc123 tiberiudumitrasc123 Buna ziua ! Lucrez la o firma care se ocupa cu plecari in Germania . si nea spus la firma din Romania ca lucram 8 ore si aici e cu totul altceva . Suntem ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca meningita meningita buna ziua..lucrez la o firma in ROMANIA cu domeniu de activitate in Franta si mi s-au incalcat drepturile salariale in ultimele 3 luni.Mentionez ca primesc ... (vezi toată discuția)