avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand se prescrie o amenda administrativa?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand se prescrie o amenda administrativa?

Buna ziua! Ma numesc Nichifor Dragos. In 17.09.2013 s-a dispus inceperea urmarii penale fata de mine pentru savarsirea infractiunii de fals privind identitatea, prev. de art 293, alin 1.
Am fost chemat la parchet si mi s-a adus la cunostiinta acest lucru. Apoi in data de 26.09.2013 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni administrative - amenda in cuantum de 700 lei si cheltuieli judiciare in cuantum de 50 de lei.
Mentionez ca incepand cu 27.09.2013 am fost plecat din tara pana pe 7.06.2014.
Acum sa va explic cum s-a ajuns la aceasta situatie: pe 15.12.2012 eram impreuna cu un prieten cu masina prin oras. Prietenul conducea masina fiind baut, iar eu eram pe scaunul din dreapta. Am fost opriti de politie, iar prietenului mei i s-a verificat alcolemia in aerul expirat. A fost destul de mult, nu mai tin minte exact, si am fost luati cu masina de politie la serviciul ambulanta pentru recoltare de sange. In masina de politie prietenul meu a incercat sa ii induplece pe politisti. Ajungand la destinatie politistul a spus: "Sa coboare prietenul tau din masina", referindu-se la mine. Am coborat la serviciul ambulanta si mi s-au luat probe de sange si declaratie. Apoi a urmat pritenul meu baut, iar eu am asteptat in masina. Dupa 5 min politistul a venit la masina revoltat ca el nu mai intelege cine e soferul si cine nu...probabil ca nu s-au inteles la bani.
Asa s-a ajuns la inceperea urmariri penale pe numele meu.
Consider ca s-a comis o nedreptate, ceea ce ma face sa nu vreau sa platesc amenda. Daca as fi fost in tara as fi contestat amenda, dar acum cred ca e prea tarziu.
In rechizitoriu sicrie ca dupa ce v-a fi platita amenda si cheltuielile judiciare trebuie sa ma prezint cu chitantele la Parchet pentru inchiderea dosarului.
Acum intrebarea mea este cand se prescrie amnda administrativa si ce se poate intampla daca nu o platesc. Mentionez ca nu am nimic pe numele meu, iar pe 15 august voi pleca iar din tara pentru o perioada de cel putin 6 luni.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mathushalem , utilizator 22:54, 22 Iunie 2014
cand se prescrie amnda administrativa

in 2019 si in anumite conditii, doar daca nu se fac acte de executare in cazul dvs.
Veti fi executat silit prin poprire pe salariu si pe conturile bancare, poate nu sunteti angajat acum, dar va veti angaja candva.
Trebuia s-o fi contestat, daca nu ati stiut de amenda, puteti obtine sa fiti repus in termen.

Sunt angajat la o companie americana. Asta este si motivul pentru care plec din tara. Probabil ca imi voi deschide cont in tara in curand. Vazusem undeva ca amenzile administrative s-ar prescrie in termen de 1 an.
O sa ajunga la fisc amenda, daca nu aveti nimic pe numele dvs nu prea aveti ce sa patiti, intr-adevar se poate pune poprire pe salariu daca o sa lucrati.
Aveati posibilitatea sa depuneti plangere in 20 de zile de la comunicarea ordonantei la procurorul ierarhic superior, dar din descrierea dvs sesizez si alte implicatii penale nu numai fals privind identitatea, gen favorizarea infractorului, parerea mea este ca ar trebui sa fiti multumit cu solutia.
Amenzile administrative nu sunt urmărite de serviciile impozite și taxe de la primării ? Și dacă da, nu au dreptul să ceară transformarea amenzii în muncă în folosul comunității ? Sau se poate doar la amenzile privind circulația pe drumurile public ?
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
Floexe, utilizator
Ai scapat usor, din descrierea ta faptele sunt mai grave, daca nu ai facut nimic pana acum, platesti amenda si ai scapat, fiind angajat la o firma americana nu cred ca ai dificultati financiare.
Daca aveai o urma de indoiala vis a vis de procesul verbal intocmit de agentul de politie trebuia atunci sa contesti aceasta masura.
Din cate stiu eu amenzile se prescriu in 5 ani incepand cu 1 Ian 2015 in cazul tau (daca hotararea a fost pronuntata in 2014).

Alte discuții în legătură

Alcool la volan yomaryo yomaryo Buna Dimineata Daca se poate sa ma ajute si pe mine cineva priceput in cazul meu: Descriere caz pe scurt: In data de 24-25 decembrie 2011 un prieten a cazut ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre alcoolemie sorina_de3ori sorina_de3ori prietenul meu a fost oprit de politie si avea 0,6 in aerul expirat, apoi a fost dus la medicina legala sa ii se ia sange. stie cineva daca i-a iesit 0,6 in ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan Marinus84 Marinus84 Buna seara in data de 13 09.2017 am avut un accident cu victima avand o alcolemie de 0 20 in aerul respirat iar in sange 0.00 la amandoua probele. Astazi ... (vezi toată discuția)