auranekita a scris:
parintii au avut un apartament cu trei camere,eu fiind recasatorita de 8 ani cu acordul sotului parintilor si fratilor mei am divortat si imediat ce am primit numele de domnisoara am facut vanzare cumparare cu parintii pentru a intra in posesia apartamentului...(mentionez ca am facut vanzare -cumparare pe o anumita suma dar intru in posesie 100% dupa decesul parintilor pana atunci ei avand dreptul de habitatie viagera) la 3 luni dupa cumparare m-am casatorit inapoi cu acelasi sot. eu din prima casatorie am un copil.vroiam sa stiu :1)pentru ca mama a decedat deja,tatal meu daca se razgandeste si vrea sa-mi ia apartamentul poate?daca mai vrea o anumita suma peste ...poate?fratii mei pot interveni cu ceva la asta?(tinand cont ca la vanzare nu s-a cerut nimic scris nu e stipulat nicaieri si nu s-a facut nici un pact?),2)daca eu mor in termen scurt cine mosteneste acest apartament daca eu sunt singurul titular,copilul meu ,sotul meu ambii.sau tata?dar tutorele copilului meu cine devine ?sotul sau rudele?ce se va alege de copilul meu(va trebui luat de langa tatal care a crescut-o?) sau de sotul meu?(v-a trebui trimis cu bagajelul inpoi la ai lui dupa atatia ani?)...
Este foarte important continutul contractului incheiat cu parintii dv. prin care v-au instrainat bunul imobil. Este un contract de vanzare, de donatie sau de intretinere si de vanzare?
Cititi cu atentie clauzele contractului si reveniti cu detalii pentru a primi un raspuns la obiect, altfel dam cu presupusul.
Eu inteleg din cele scrise de dv. ca nu s-a dat nicio suma in schimbul instrainarii imobilului. Asta inseamna ca poate fi o donatie sau o intretinere cu pastrarea dreptului de uzufruct viager pe durata vietii. Daca ati incheiat un contract de vanzare dar nu ati achitat efectiv nicio suma, acest contract poate fi atacat de ceilalti frati ai dv. pe motiv ca este o donatie deghizata in detrimentul celorlalti mostenitori.
Daca s-a incheiat o vanzare si s-a achitat un pret care poate fi dovedit, totul este OK, imobilul nu mai poate fi cerut inapoi de tatal dv. pentru ca s-a razgandit. De asemenea, si in cazul donatiei, tatal dv. nu vi-l mai poate cere inapoi.
Daca insa a fost incheiat un contract de intretinere prin care vi s-a transmis imobilul in schimbul prestarii intretinerii de catre dv. a ambilor parinti, din care unul a decedat, tatal dv. poate solicita in instanta desfiintarea contractului cu privire la intregul imobil daca nu va indepliniti obligatiile asumate prin contract, obligatii care va incumba pana la decesul acestuia.
Daca veti deceda, mostenitorii dv. vor fi: copilul dv. si sotul dv. din acel moment, daca la data decesului dv. veti fi casatoriti. Daca la data decesului dv. nu veti mai fi casatorita, mostenirea dv. ii va reveni integral fiului dv.
Tatal sau fratii dv. nu mai pot veni la mostenire, fiind inlaturati de fiul dv.
Tutorele copilului dv. va deveni sotul dv., daca acesta este si tatal sau biologic sau adoptiv, in caz contrar, tutore ii va deveni persoana care va obtine tutela, o ruda cu care are relatii mai apropiate. ;)