avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

buna ziua! Am si o intrebare: tata e nascut pe 17 ian.1958. si are 36 ani de munca.
el ar vrea sa iasa la pensie anticipat. Se poate?si cu cat il penalizeaza?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:29, 22 Iunie 2014
Pensie anticipata partiala la 60 de ani cu penalizare de 45% pe luna,pana la implinirea varstei de 65 de ani.
Din ce ati postat dvs reiese faptul ca, tatal dvs se poate pensiona anticipat partial la varsta de 60 ani deoarece indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
Pentru 60 de luni (5 ani) de anticipare, penalizarea este de 45%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala mystycum mystycum buna ziua,am si eu o rugaminte.Tatal meu are 61 ani si o vechime totala in munca de 40 ani.as dori sa stiu daca si in ce conditii se poate pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala dumitrunicole dumitrunicole O persoana de sex feminin nascuta in 12-oct-1958, angajata din aprilie 1977 fara intrerupere pe cartea de munca se poate pensiona anticipat partial, incepand ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala barbati mariana74 mariana74 Sunt nascut in 28 o9 1951 am un stagiu de cotizare de 41 ani {fara armata} asi vrea sa stiu cu cat voi fi penalizat ;deoarece doresc sa ies la pensie ... (vezi toată discuția)