avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

va salut!

as dori sa stiu daca in urma decesului sotului, pensionar de vreo 20 de ani deja, sotia poate primi pensie de urmas, ea fiind tot pensionara. Au fost casatoriti peste 25 de ani. Sotia nu are alte castiguri, in afara de pensia ei, de aprox. 800 de lei.

va multumesc anticipat si ...o zi cu cat mai mult soare! :)
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
mediterana, utilizator
Cel mai recent răspuns: mediterana , utilizator 19:15, 22 Iunie 2014
Potrivit art.92 din Legea nr.263/2010, soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

Prin urmare, nu puteti cumula cele doua tipuri de pensie , va trebui sa optati pentru cea mai avantajoasa dintre acestea.
Trebuie sa tineti cont ca pensia de urmas este de 50% din cea a sustinatorului(sotului decedat).
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas buiavasi buiavasi buna ziua! as dori sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema: o cunostinta, barbat, nascut in dec.1947, beneficiar al unei pensii de invaliditate si de ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor ciprian02 ciprian02 Buna seara Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor in cazul in care la data decesului sotul era pensionar si sotia cu ... (vezi toată discuția)
Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa? emil6702 emil6702 Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de ... (vezi toată discuția)