avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme teren Bucuresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme teren Bucuresti

Buna ziua,

Doresc sa primesc sfaturi privind un teren din Bucuresti, mostenire de familie, ramas de pe urma strabunicilor. Mostenitorii sunt in numar de cinci (frati), dintre care doi doresc sa renunte.
Terenul a fost nationalizat si am fost reimproprietariti in 1994. Doi dintre frati au dorit sa renunte in favoarea celorlalti mostenitori, si astfel nu au ramas decat trei. Ulterior titlului s-a redactat in 1995 un certificat de mostenitor si pe baza lui un partaj voluntar in urma caruia ne-am crezut problema rezolvata.
Anul acesta am vrut sa facem cadastru terenului si au reiesit o serie de probleme. Certificatul de mostenitor este redactat gresit, cei doi frati renuntand doar la partea ce le revine de la mama (5/20 din suprafata), eroare neluata in seama la realizarea partajului, care le atribuie fiecaruia astfel o cota de 3/20 din teren. De asemenea, partajul nu a fost realizat in mod egal, din cei trei mostenitori noi primind o treime, in timp ce diferenta dintre ceilalti doi este notabila. Partajul a fost semnat in 1995 de cei trei mostenitori interesati, iar la redactarea lui notarul nu a bagat de seama faptul ca si cei doi frati trebuiau mentionati conform certificatului de mostenitor,.
In momentul de fata diferenta de teren cat si cheltuielile aferente actiunilor juridice au dus la o problema de comunicare intre unchi si matusa. Fata matusii doreste ca terenul sa fie impartit in mod egal si este dispusa sa inceapa o actiune in judecata pentru aceasta, dar suntem cu totii constienti ca o rezolvare de comun acord, mai putin anevoioasa ar fi de preferat.
Un alt aspect de luat in seama este valuarea terenului. Este vorba de un teren in suprafata de 15 300 metri patrati. Conform grilei notarilor 2014 terenul liber in acea zona pleaca de la valoarea de 135 euro/mp fara corectiile ce tin seama de faptul ca esteun teren viran necultivat, fara utilitati si acces la un drum modernizat. De asemenea, bunicii sunt au toti o varsta inaintata.
In momentul de fata unchiul sustine ca actele vechi sunt bine realizate. E un pic mai greu de discutat, parte si pentru ca nu are cum sa-i convina schimbarea de suprafete si nici nu a achitat impozitul pentru teren de foarte multa vreme.

Din cate am inteles exista doua pozibilitati de rezolvare a problemei, dar nu suntem in deplina cunostiinta asupra tuturor aspectelor pentru lamurirea acestei probleme.
Prima, am inteles ca se poate face o reconfirmare a partajului de catre cei cinci mostenitori, varianta care ne-ar costa circa 600 de lei. Avem urmatoarele probleme: se mai poate modifica suprafata aferenta fiecarui mostenitor dupa confirmarea partajului (agentul de la cadastru ne-a spus ca se poate modifica ulterior)? In cazul in care se reconfirma un partaj cu impratirea inegala a suprafetei si ulterior acestui fapt unchiul nu mai doreste reimpartirea terenului, ce ii ramane de facut matusii?
A doua, matusa doreste sa porneasca o actiune la judecatorie. A ramas sa ne interesam cine, cum si pe cine va da in judecata pentru rezolvarea problemei avand in vedere situatia actuala. Vreau sa va cer opinia cu privire la aceasta problema, in definitiv tot ceea ce vreau este sa vad situatia rezolvata, sa pastram aceasi suprafata care de alfel este si treimea ce ne revine, si in numele bunicului meu sa pot face cadastru terenului si sa stiu terenul ca fiind cu toate problemele la zi.
De asemenea, as dori sa mai cer lamurire cu privire la pretul ce ar trebui platit la notar in eventualitatea in care am reface actele aferente terenului. Din cate am inteles, ar trebui sa platim notarului onorariu doar pentru suprafata ce ne revine ca urmare a cedarii celor doi mostenitori, 2040 mp. la fiecare mostenitor.
Din ceea ce am citit in grila notarilor, terenul este intravilan conform descrierilor de la pct. II1. La pct. II2, din ce am citit in descriere cel mai bine se incadreaza descrierii pasune. Este vorba de un teren care cel putin de cand a fost restituit nu a fost prelucrat, intre 2004 si 2010 am vazut pe Google Earth ca a baltit apa pe o suprafata considerabila, iar in 2010 cineva a aruncat camioane bune de moloz pe zona in care baltea apa in momentul de fata, terenul nefiind pretabil pentru lucru agricol.
De asemenea, am vazut ca exista corectii de care se tine cont in functi de utilitati si care scad pretul terenului. In cazul in care terenul intravilan situat in Soseaua Salaj intre strada Pucheni si Botorca, zona 66 –B2, pretul pe teren liber e de 135 euro/mp. Daca se tine cont de corectii, pasune, fara apa curenta si canalizare, electricitate si gaze si drum modernizat care e onorariul la care ne putem astepta?

Va multumesc,
Vlad Lazar

Alte discuții în legătură

Succesiune teren bucuresti VladLazar VladLazar Buna ziua, Va scriu pentru a va cere sfatul intr-o problema mai complicate privind o mostenire. Strabunicul meu a avut un teren in Bucuresti care a fost ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - succesiune denisamoraru denisamoraru 1.La cumpararea unei case nationalizate cu legea 112, s-a cumparat si terenul pe care este construita ea? 2.aceasta casa a fost cumparata de unchiul ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire olteanu dumitru olteanu dumitru Am avut o matuse cu domiciliul in Ploiesti (sora tatalui meu) si care care a decedat in 2005 lasindu-ne(suntem 3 bfrati) prin testament 1/2 din casa detinuta ... (vezi toată discuția)