Bună ziua. Situația nu e complicată, dar devine ambiguă din lipsă de informații.
Actul de partaj se poate rectifica. Terenul stăpânit de cei doi frați, se va împărți tot între frați din lipsă de deșcendenți.
De stăpânit îl stăpâniți în baza actului de partaj.
Buna ziua,
Adaug si mai multe informatii: La incheierea actului de partaj din 1995 cei doi unchi fara urmasi au dorit sa renunte. Actul a fost redactat gresit, conform lui ei nerenuntand decat la partea dinspre mama (terenul era din partea tatalui), dar nimeni nu a sesizat greseala pana anul trecut cand am vrut sa facem cadastru si intabularea terenului. Pentru acest teren s-a facut o schita de impartire la momentul anilor 90, noi primind latura sudica, iar ceilalti doi partea dinspre nord.
In momentul in care a fost respins dosarul de cadastru am cautat sa discutam cu rudele, dar avand in vedere si dorinta unuia dintre mostenitori de a revizui suprafetele, nu i-am putut mobiliza, toti nedorind sa se implice.
Situatia, din cauza incurcaturii cu actele, este un pic confuza. Avem o schita de amplasament cu suprafata impratita in 3, platim impozit pentru suprafata impratita in 3, dar nu putem face cadastru pe ea. In motivarea respingerii dosarului s-a pus problema de ce nu au venit la succesiune si cei ce au renuntat la partea mamei, dar nu a tatalui. Cred ca domnul care a respins actul e de fapt primul care l-a citit cu adevarat in 20 de ani!
In conditiile actuale va cer sa ma sfatuiti cum este mai bine sa facem, sa asteptam ca in cativa ani situatia sa se simplifice prin disparitia unei generatii pe care nu vrem sa o punem sa se judece in tribunale, sau exista un alt mod in care sa putem face cadastru, intabulare si toate lucrurile ce tin de a avea in proprietate un teren avand in vedere actele vechi? Noi am primit o treime, partea noastra, si chiar daca intre ceilalti doi unchi se va modifica suprafata, aceasta se va face intre ei. Puteti estima orientativ costurile?
De asemenea, cum vedeti situatia celor doi unchi? Ei cum pot rezolva neintelegerea? Intreb deoarece conteaza pentru noi.
Va multumesc!
Eu privesc lucrurile așa: Patrimoniul părinților, așcendenți, contopit ca un bun comun, atât în timpul vieții cât și după moarte a devenit divizibil prin partaj/ dezbaterea succesiunii. Că unul sau mai mulți frați / descendenți cu vocație succesorală au renunțat la moștenire, fie după mamă fie după tată, se poate traduce într-un singur mod și anume au renunțat la întreaga moștenire, bun comun ce alcătuiește întreg patrimoniul așcendenților. Nu este cu putință a se da o interpretare actului de partaj precum aceea dată de funcționarul de pe lângă OCPI.
Și cred cu tărie acest lucru, având în vedere că frații/ descendenți renunțători nu au întreprins alte acțiuni privind folosința și respectarea obligațiilor fie și financiare ce se circumscriu bunului imobil ce face obiectul actului de partaj, cu titlu de exemplu ”impozitul a fost platit 20 ani conform actului de partaj”.
În fine, eu nu vă sfatuiesc în nici un fel, ceea ce am scris este doar un punct de vedere și trebuie luat ca atare, cu atât mai mult cu cât el a fost formulat fără vizionarea înscrisurilor de care vorbiți.
Ca o concluzie, frați au renunțat la tot nu numai la o parte. Se impune fie a se rectifica eroarea materială din act, la notar, fie a se solicita intabulare și în caz de respingere contestată în instanță.
Da, aici ati subliniat un punct sensibil, asa zisa democratie ne a adus taxe mari dar si "drepturi" de a revendica ceea ce a fost al parintilor, Cu alte cuvinte taxele, costurile de revendicare ar fi ca si cum l-ati cumpara, Acesta metoda a "statului democratic" te determina sa renunti!!! Am prieteni care au renuntat,,,
Actul de partaj are 5 sau 3 semnaturi!?
Daca sunt 5, daca au participat la imparteala toţi cei indreptatiti sa ...taie tortul/terenul (obiectul partajului), atunci nu-i treaba functionarului daca 2 coproprietari au luat felii (loturi) egale, unul a preferat-o pe cea mai subtirică (fiindcă era la dietă sau fiindcă avea cireaşa) iar alti doi au zis ca nu vor nicio felie/lot (fiindca sufera de diabet sau din te miri ce alt motiv care ...ii priveste). Coproprietarii (titularii unei fractiuni matematice, ideale, abstracte din dreptul de proprietate asupra bunului) sunt liberi sa divizeze bunul in materialitatea lui cum vor ei si pe unde vor ei.
Daca au participat doar 3, povestind printre randuri despre ceea ce se zice ca ar fi zis cei lipsa, atunci, da, ar fi o problema.
Oricum, nu e speta de forum. Presupun ca aveti o cantitate de hartie care ar crea o problema celui care ar scapa-o peste degetele de la picioare ...