Buna ziua,
Am o dilema in legatura cu o serie de donatii pe care doresc sa le fac in urma vanzarii unui produs (ebook). As dori ca o parte din veniturile obtinute sa fie donate catre un ONG. Am posibilitatea ca aceste venituri sa intre pe firma sau pe numele meu.
As dori sa stiu care sunt conditiile pentru a face donatii de pe o persoana juridica si care sunt conditiile pentru donatiile in nume propriu, prin transfer bancar.
Bani de la o societate comerciala la un ong se pot da pe baza de contract de sponsorizare. Persoana fizica poate da bani direct catre ong prin donatie pe baza de contract de donatie daca e vorba de o suma mai mare sau direct in contul ong pentru sume mici.
In ciuda eliminarii din Codul CIvil pentru operatorii economici a sanctiunii nulitatii absolute pentru acte juridice facute de persoana juridica in alt scop decat cel statutar (ramanand interdictia expresa doar pentru organizatiile non-profit) consider ca e de evitat incheierea de acte cu titlu gratuit de cate SRL, SA; PFA si alti profesionisti cu scop lucrativ, pentru motive complexe pe care nu le dezvolt aici. Asa ca mai bine banii ajung la Dvs. si faceti Dvs. ca persoana fizica donatii ( cu regim juridic de dar manual). Atentie insa cum ajung la Dvs. banii din vanzare de eBook, sa fie OK dpdv fiscal - ca persoana fizica ai dezaventajul ca daca sumele le dai donatie nu sutn deductibile fiscal si esti in principiu impozitat pe acel venit...