Buna ziua.Am si eu o nelamurire legata de orele suplimentare:se poate face un "cont" in care sa se adune orele suplimentare pe care le efectuezi timp de 6 luni ca apoi daca nu este de lucru sa ti se ia din acestea sau sa iti fie platite la finele acestor luni(se aduna multe ore suplimentare in cazul in care nu te obliga sa stai acasa ca sa nu fii platit si in concluzie sa fii nevoit sa lucrezi doar pe recuperari)?Multumesc.
Nu este legal creearea unui asemenea cont. Conform legii, orele suplimentare se platesc sau in functie de zilele lucrate (respectiv sambata sau duminica) se dau zile libere in compensatie. Pentru orele suplimentare este obligatoriu sa fie evidentiate si sa fie si platite.
Atunci acest "cont" nu se incadreza in Art.122/3(Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. )
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Prin urmare, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor suplimentare efectuate de catre un salariat. Cred ca la acest aspect va referiti.
Orele suplimentare care se fac in acel cont nu sunt trecute pe fluturas (deci trebuie sa iti tii singur evidenta orelor) si in plus acele ore nu vor fii platite decat in momentul lichdarii.Este legal asa ceva?
Nu este legal, deoarece :
- angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor prestate de catre salariat.
- munca suplimentara se compenseaza in bani in luna urmatoare, daca compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.