1. Este obligatia legala a angajatorului sa platesca contributiile legale.
2. Legea 76/2002 (Legea somajului) prevede sanctiuni penale pentru neplata acestor contributii:
Art. 111. - Incalcarea de catre angajator a obligatiilor prevazute la art. 26 alin. (1) si la art. 27, constand in sustragerea de la obligatia privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Art. 112. - Retinerea de catre angajator de la salariati a contributiilor datorate bugetului asigurarilor pentru somaj si nevirarea acestora in termen de 15 zile in conturile stabilite potrivit reglementarilor in vigoare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.
3. Ar trebui sa va adresati Tribunalului din judetul unde domiciliati si sa cererti obligarea angajatorului la plata contributiilor si la despagubiri pentru necazurile aduse. Tot Legea 19/2000 spune:
Art. 119. - (1) Litigiile rezultate ca urmare a aplicarii prevederilor prezentei legi se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente, potrivit legii.
Raspuns.
De vreme ce s-a incheiat contract individual de munca, care in termen de 20 de zile de la incheiere se inregistreaza la I.T.M., decurg drepturi si obligatii, din partea ambelor parti. Angajatorul ca obligatie o are si pe cea de a plati toate retinerile. Este in sarcina angajatorului de a plati si vira: contributie asigurari sociale (pensie) dvs. va retine 10,5 % din salariu si el mai plateste 20,8% , contributie asigurari sociale de sanatate dvs. va retine 5,5% din salariu si el ca angajator mai plateste 5,2%, somaj dvs. va retine 0,5% si el ca angajator mai plateste 0,5%, impozit pe salariu 16%, contributie la I.T.M. 0,25% daca angajatorul tine carnetele de munca si 0.75 % daca carnetele de munca sunt tinute la I.T.M.. Sunt niste impozite clare, de la care angajatorul odata ce a semnat contractul individual de munca nu are cum sa se sustraga.
1. In caz de nerespectare se face sesizare scrisa la I.T.M. (va sugerez sa anexat in copie si contractul individual de munca cu numarul de inregistrare de la I.T.M. ca sa le vina mai usor)
2. Daca angajatorul v-a retinut din salariu sumele (procentele de la dvs. ) si nu le-a virat puteti da curs si la abuz in functie prin plangere penala (mi-ai retinut banii din salariu, bani care nu au ajuns la destinatie, ceea ce este foarte grav, sa retii niste bani care nu sunt ai tai).
Inocentia