buna seara,
firma la care lucrez isi restrange activitatea si desfiinteaza punctul de lucru unde lucrez. as dori sa intru in somaj daca patronul nu mai are nevoie de mine. Cum se procedeaza?
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii prevazute de lege.
1 .trebuie sa intruniti conditia esentiala si sa aveti stagiu de cotizatie 12 luni din 24 de luni , nu realizati venituri si nu îndepliniti conditii de pensionare.
2. contractul trebuie desfacut cu Art. 65. Codul muncii.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Acte necesare depunerii pentru ajutor de somaj:
Cerere pentru acordarea indemnizatiei de somaj insotita de:
a) actul de identitate, în original si copie;
b) actele de studii si de calificare, în original si copie;
c) certificat de nastere,în original si copie;
d) certificat de cãsãtorie,în original si copie;
e) adeverintã medicalã din care sã rezulte cã este aptã de muncã sau are eventuale restrictii medicale;
f) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãti autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata;
g) carnetul de muncã în, original si copie, si adeverintã eliberatã de la ultima unitate, din care sã rezulte data si motivul încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu si baza lunara de calcul prevazuta la art.14, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, pentru care acestia au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art.27 din lege si au platit contributia datorata de angajator potrivit art.26 din lege , anterioare datei incetarii raporturilor de munca sau de serviciu , conform modelului prevazut la anexa nr.26 din norme;
h) copia hotãrârii definitive de reintegrare în muncã, atunci când reintegrarea nu mai este posibilã la unitatea la care a fost încadrat în muncã anterior, din cauza încetãrii definitive a activitãtii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
i) dovada din care sã rezulte cã reîncadrarea în muncã nu mai este posibilã din cauza încetãrii definitive a activitãtii angajatorului, respectiv adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitãtii unde persoana a fost încadratã anterior, din care sã rezulte desfiintarea postului;
j) declaratia pe propria rãspundere a persoanei aflate în cãutarea unui loc de muncã, în cazul în care aceasta nu poate obtine dovada din care sã rezulte cã reincadrarea în muncã nu mai este posibilã din cauza încetãrii definitive a activitãtii angajatorului, urmând ca agentia sã verifice la organele competente, veridicitatea declaratiei.
:luck:
Ce se intampla in conditiile in care angajatorul nu a virat contributia pentru somaj, desi a retinut de la angajat cota aferenta a acestuia? Care este, in aceste conditii, situatia acelor angajati, care au stiut ca au contributiile platite la zi (lor retinandu-li-se, lunar, cotele corespunzatoare), dar s-au trezit ca angajatul nu a virat banii respectivi? Multumesc.
daca un angajat nu are 12 luni in ultimele 24, in care sa se fi platit contributia la somaj, nu ii va fi primit dosarul.
Retinerea contributiei si nevirarea ei este sanctionata
lg 76/2002:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
Somaj administrator
dory1985
Buna ziua. Administrez si sunt asociat al unei firme. Sunt incadrata cu contract de munca din iunie 2007. Intrebarea mea este: POT BENEFICIA DE SOMAJ DACA ... (vezi toată discuția)