avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj administrator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj administrator

Buna ziua. Administrez si sunt asociat al unei firme. Sunt incadrata cu contract de munca din iunie 2007. Intrebarea mea este: POT BENEFICIA DE SOMAJ DACA FIRMA NU A MAI PLATIT CONTRIBUTIILE LA STAT DIN LUNA FEBRUARIE?
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
dory1985, utilizator
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:13, 13 Aprilie 2009
1. Una din obligatiile Administratorului era sa plateasca contributiile datorate prin lege.;)
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, AJOFM cere si plata la zi a contributiei pentru somaj.
3. Fiind vorba de 2-3 luni restanta cred ca se poate face un efort si sa se plateasca sumele datorate. Ca sa nu mai zic de faptul ca retinerile, pe statul de plata, de la salariati si nevirate pe destinatii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea sau cu amenda penala (pentru aministrator). Asa ca, atentie!
In plus la Agentia de somaj trebuie sa dai o declaratie cum ca nu esti asociat al unei societati , avand si obligatia de a anunta Agentia in termen de 3 zile de la obtinerea certificatului de inregistrare in cazul infiintarii unei societati
Conform Legii nr. 76/2002,
Art. 34 alin (2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
Normele metodologice ale aceleiasi legi, prevad ca:
Art. 18. - (1) În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, următoarele:
a) dacă înregistrează debite la bugetul asigurărilor pentru şomaj;
b) perioada pentru care nu s-au plătit contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi suma aferentă acestei perioade;
c) dacă se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la art. 34 alin. (2) din lege.

(2) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) va conţine şi perioadele în care s-a prestat activitatea, perioadele pentru care raporturile de muncă sau de serviciu au fost suspendate, precum şi data şi motivul încetării acestora.
(3) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) se verifică şi se certifică de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe baza declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi a înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă sau, după caz, doar pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă.
(4) În situaţia în care nu s-a întocmit carnet de muncă, dovada existenţei unor raporturi de muncă sau de serviciu se efectuează cu alte acte prevăzute de lege.
(5) În situaţia în care sunt identificate neconcordanţe între conţinutul adeverinţei şi conţinutul declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi/sau înscrisurile efectuate în carnetul de muncă ori se constată că angajatorul nu a depus declaraţia lunară, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă solicită în scris angajatorului corectarea respectivelor documente şi depunerea lor la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.
Ca urmare, daca persoana juridica se afla intr-una din situatiile prevazute la art. 34 alin 2 din Legea 76, puteti beneficia de somaj cu indeplinirea, bineinteles, a conditiilor prevazute la art. 34 alin (1) din aceeasi lege:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj amiela amiela Buna ziua, Am o vechime in munca de 21 de ani (evidentiati in CM), in luna Martie m-am prezentat la agentia de somaj din Galati, pentru depunerea dosarului ... (vezi toată discuția)
Somaj dana codreanu dana codreanu Buna ziua. Va rog, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu procedura prin care se poate lua indemnizatia de somer pentru un caz concret. Sotul ... (vezi toată discuția)
Somaj nico123 nico123 Buna ziua, am si eu o intrebare. Am lucrat la o firma pana in data de 7 martie anul acesta. Mi s-au dat toate actele de intrare in somaj, pt ca lucrasem la ... (vezi toată discuția)