avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art 107 din CM poate obliga angajatul ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art 107 din CM poate obliga angajatul ?

Buna ziua
Doresc un raspuns la urmatoarea problema
Societatea la care lucrez are 50 salariati . care au contracte pe durata nedeterminata , p-atronul doreste ca prin art 107 din CM de a transforma aceste contractele de munca ale salariatiilor din nedeterminata in CIM cu timp partial de 2 ore pe zi ? lucru care consider ca nu este posibil decit cu acordul salariatului pe baza de cerere ,
astept raspunsul dvs .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 24 Iunie 2014
depinde ce aveti scris si in ROI
Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
.....
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, si anume:
- detasare
- delegare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau
- ca măsură de protecţie a salariatului.
salariatii nu doresc schimbarea CIM cu norma intreaga in CIM partiale si prin urmare nu solicita acest transfer la cerere , ei solicita concedierea colectiva , pe motive economice datorita lipsei de materie prima , daca nu semneaza actele aditionale de modificare CIM se se poate intimp0la
Daca nu sunt semnate de ambele parti, acele acte aditionale nu-si vor produce efectele pentru care se doresc a fi semnate.

Probabil ca daca vede refuzul majoritatii privind semnarea actelor aditionale, angajatorul va decide concedierea salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare Mariaee Mariaee As vrea sa ma lamuriti intr-un aspect ce vizeaza restructurarea unei institutii. Sunt singura persoana din acest departament care a primit timp partial de ... (vezi toată discuția)
Dreptul salariatului gabriela.enache gabriela.enache Buna ziua! De 8 luni lucrez la un supermarket unde am fost angajata ca lucrator comercial pe un anumit raion, lucru specificat si in contractul individual de ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca cu timp partial danielanic danielanic Sunt in situatia in care angajatorul, pentru flexibilitatea timpului de lucru, imi propune modificarea cim incheiat pe perioada determinata printr-un act ... (vezi toată discuția)