avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CONTRIBUTII SALARIALE NEPLATITE DE ANGAJATOR
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CONTRIBUTII SALARIALE NEPLATITE DE ANGAJATOR

Doresc si eu un raspuns la problema mea :

Urmeaza sa ma pensionez iar firma unde lucrez nu a virat contributiile la stat, o sa intimpin probleme la calcularea vechimii in munca si a pensiei .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 24 Iunie 2014
Vechimea in munca si stabilirea pensiei nu au nicio legatura cu neplata contributiilor sociale de catre angajator.

Legea nr.263/2010 prevede:
art.3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p)stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
....

Asadar, contributia trebuie datorata nu si platita.
Insa este posibil ca angajatorul sa nu fi depus declaratiile lunare (pentru pensie si apoi D112) si atunci exista problema lipsei stagiului de cotizare.

Art.16 (4) C.mun.: Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Astfel, activitatea desfasurata in baza unui c.i.m. constituie vechime in munca indiferent daca s-a platit sau nu contributiile la bugetul de stat..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Societate in insolventa liveomars liveomars Buna ziua, O societate care este in insolventa si care probabil se va inchide, nu a platit darile la stat, in ce fel este afectat salariatul? I se considera ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca / pensii razvand86 razvand86 Buna ziua, as avea si eu o intrebare scurta la care sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. Stiu ca incepand cu 2011 s-a renuntat la carnetele de munca. In ... (vezi toată discuția)