Buna ziua,
Asociatia de proprietari doreste sa inchirieze un perete al blocului pentru publicitate outdoor.
O firma de publicitate urmeaza sa instaleze un panou pe peretele blocului.
As vrea sa aflu, conform legii ,cine ar fi raspunzator in caz de accident (daca panoul publicitar s-ar desprinde si ar cadea in capul cuiva, ar fi numai raspunderea firmei care luat in chirie peretele, sau ar fi si raspunderea asociatiei si respectiv a fiecarui proprietar al carui perete a fost inchiriat?)
Multumesc.
asociatia este direct raspunzatoare, dar in contractul incheiat cu firma respectiva, aceasta poate sa "paseze" intreaga responsabilitate asupra firmei executanta prin stipularea in contract a unei clauze de siguranta care sa cuprinda acest aspect.
Raspunderea apartine asociatiei de proprietari. Chiar daca in contractul pe care aceasta il incheie se stipuleaza raspunderea executantului sau a firmei de publicitate, daca o persoana este vatamata de panoul respectiv ea nu are cum si nici de ce sa se indrepte direct impotriva firmei respective. Persoana accidentata va actiona in judecata asociatia, iar aceasta poate chema in garantie pe cel care va raspunde de fapt.
:offtopic: Va rog sa nu mai postati aceeasi intrebare pe mai multe topicuri, este o incalcare a regulamentului de postare.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Contractul este legea partilor semnatare, totusi nu sunt sigura daca o clauza contractuala prin care firma de publicitate isi asuma raspunderea in caz de accident m-ar absolvi pe mine de raspundere in fata legii si a persoanei ce ar putea fi prejudiciata.
Spre exemplu, in cazul in care panoul cade de la fereasta mea si omara pe cineva, voi raspunde eu (sau nu) de ucidere din culpa (eventual in solidar cu firma de publicitate), indiferent de clauzele de siguranta inscrise in contractului de inchiriere?
Raspunderea civila e una, raspunderea penala e alta. Numai raspunderea civila poate fi asumata conventional de o anumita parte, cea penala nu poate face obiectul vreunei tranzactii.
Concret, din punct de vedere civil nu vad de ce sa raspundeti dvs, ca proprietar al unui apartament de sub panou. E drept ca fatada aferenta unui apartament apartine tot proprietarului respectiv, insa avand in vedere ca administratorul imobilului are obligatia (potrivit legii 230/2007) sa inspecteze starea fatadei, si ca asociatia este parte in contractul de amplasare a panoului, parerea mea e ca dpdv civil raspunde numai asociatia fata de persoana vatamata. Mai departe, desigur ca asociatia poate negocia transferul acestei raspunderi la societatea executanta, insa cum spuneam si mai sus, acest lucru va insemna ca asociatia va avea dreptul numai sa cheme in acelasi proces si persoana raspunzatoare, nu ca nu va fi data in judecata, daca va fi cazul.
Din punct de vedere penal sincer nu pot sa ma bag.
Fatada bloc
iotacosmin
Buna ziua, pe fatada de la sufragerie s-a postat un panou publicitar care imi acopera o jumatate de perete, cand ploua sau cand bate vantul ma deranjeaza ... (vezi toată discuția)