Foarte pe scurt ...
Promisiunea de vanzare (respectiv cumparare) este un contract prin care una din parti (sau ambele) promit ca vand (respectiv cumpara) un imobil in anumite conditii (termen, indeplinirea unor conditii, incasarea unui pret, etc).
Intrucat in materie imobiliara transmisiunea proprietatii nu are loc decat in conditiile prevazute de lege (act autentic cu toate consecintele ce decurg de aici) se procedeaza la incheierea unor astfel promisiuni de vanzare/cumparare pentru a se putea angaja credite, atunci cand lipseste cadastrul, cand sunt datorii ale imobilului care trebuiesc achitate, etc...
In cazul nerespectarii promisiunii (de regula) promitentul cumparator poate apela la instanta pentru a pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
Cauzele de nulitate ale unui contract reprezinta o materie intr-atat de larga incat fac obiectul catorva cursuri.
De retinut doar ca incidenta unei cauze de nulitate sau a alteia poate fi analizata doar avand inscrisul si retinand contextul in care a fost incheiat respectivul contract.
In raport de cauza de nulitate se determina si titularul dreptului la actiune (orice persoana - pentru nulitati absolute respectiv partile pentru nulitatile relative).
Promisiune de vanzare
migota
socrul meu Stefan D a incheit in 2008 un antecontract de vanzare cumparare - promisiune de vanzare (promitent vanzator si promitent cumparator) la notariat pt ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren
florin_77
buna ziua.pot cumpara un teren nedezmembrat de la o persoana fara accordul celorlalti mostenitori?care este solutia cea mai buna:vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)