avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actul de promisiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actul de promisiune

Doresc să ştiu ce este un act de promisiune, cum se poate anula,şi de către cine.
Este vorba de un act în cadrul imobiliar. Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 09:34, 25 Iunie 2014
Foarte pe scurt ...
Promisiunea de vanzare (respectiv cumparare) este un contract prin care una din parti (sau ambele) promit ca vand (respectiv cumpara) un imobil in anumite conditii (termen, indeplinirea unor conditii, incasarea unui pret, etc).
Intrucat in materie imobiliara transmisiunea proprietatii nu are loc decat in conditiile prevazute de lege (act autentic cu toate consecintele ce decurg de aici) se procedeaza la incheierea unor astfel promisiuni de vanzare/cumparare pentru a se putea angaja credite, atunci cand lipseste cadastrul, cand sunt datorii ale imobilului care trebuiesc achitate, etc...
In cazul nerespectarii promisiunii (de regula) promitentul cumparator poate apela la instanta pentru a pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
Cauzele de nulitate ale unui contract reprezinta o materie intr-atat de larga incat fac obiectul catorva cursuri.
De retinut doar ca incidenta unei cauze de nulitate sau a alteia poate fi analizata doar avand inscrisul si retinand contextul in care a fost incheiat respectivul contract.
In raport de cauza de nulitate se determina si titularul dreptului la actiune (orice persoana - pentru nulitati absolute respectiv partile pentru nulitatile relative).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare migota migota socrul meu Stefan D a incheit in 2008 un antecontract de vanzare cumparare - promisiune de vanzare (promitent vanzator si promitent cumparator) la notariat pt ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren florin_77 florin_77 buna ziua.pot cumpara un teren nedezmembrat de la o persoana fara accordul celorlalti mostenitori?care este solutia cea mai buna:vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)