avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

platesc pensie de intretinere pentru copilul me . in cazul in care sunt dat in judecata pentru marirea pensiei , se tine cont ca mai am un copil in intretinere , sotia nu are servici si am datorii al 3 banci ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:44, 12 Mai 2009
Ce inseamna ca sotia nu lucreaza? NBu are niciun venit? Singurul salariu e al dv.?
Incercati atunci sa folositi si oblibatia de intretinere fata de sotie, aratand ca aveti 3 persoane in intretinere.
va multumesc .
Se tine cont ca mai aveti inca un copil in intretinerea dvs, numai sa fiti tatal acestuia - natural sau adoptiv- si sa faceti dovada cu certificatul de nastere al copilului.Pentru 2 copii, datorati o pensie de intretinere de pana la 1/3 din veniturile dvs, iar pentru 3 sau mai multi copii , pana la 1/2.deasemeni, puteti cere o cota mai mare pentru al doilea copil daca are nevoi mai speciale.
Obligatia de intretinere e pentru persoane, fie ca sunt ele copii, parinti sau soti.
Asa incat, eu consider ca acea limitare legala se refera la numarul de persoane in intretinere si nu la numarul de copii.
Din pacate, textul legal asa arata, insa daca avem in vedere ca se poate popri numai maxim jumatate din venitul unui om, putem deduce ca pentru cele trei persoane se poate contribui cu maxim 1/2 din venituri... Si atunci se poate ajunge si la diminuarea cotei maxime de 1/4 pentru copilul din afara casatoriei.
Depinde mult de intreaga situatie de fapt, de argumentatia folosita, de textele legale invocate...
"Cand cel obligat nu poate presta, in acelasi timp, intretinere tuturor celor care sunt in drept sa i-o ceara, instanta judecatoreasca, tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotara fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. In acest caz, instanta va hotari, totodata, modul in care se va imparti intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi."
E si in functie de nevoile fiecaruia dintre copii, se poate folosi de veniturile celeilalte mame etc.

De exemplu daca eu am in intretinere 3 persoane si tatal 1, e normal ca el sa plateasca spre maximul legal. Dar daca situatia e invers, atunci poate sa plateasca mai putin, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere recalculare pensie alimentara lulita lulita ce puteti sa-mi spuneti despre un model de cerere prin care sa solicit recalcularea pensiei alimentare ,deoarece prin sentinta definitiva s-a stabilit un ... (vezi toată discuția)
Caz pro-bono Narcis0 Narcis0 Accepta cineva un caz pro-bono? Pentru majorare pensie intretinere a doi minori. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara anto_riana anto_riana buna ziua. cine ma poate lamurii daca pot cere pensie alimentara sotului pt un copil minor,prin instanta ,daca suntem despartiti doar in fapt iar copilul a ... (vezi toată discuția)