avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare de munca

buna
am si eu o problema legala. am patit azi la servici. sunt angajata cu norma intreaga, 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana. in contractul meu spune ca angajatorul poate "solicita" ore suplimentare. in cadrul firmei la care lucrez exista si program 12-24-12-48. insa azi, sefa de linie mi-a venit cu aiureala ca maine (joi 26 iun 2014) si vineri, si pe termen nedeteriminat vom lucra in program de 12 ore pe zi ( 12 cu 12 ) din care 4 ore pe zi vor fi platite ca ore suplimentare. i-am spus frumos ca nu pot sa raman maine la ore suplimentare, am programare facuta de 2 saptamani la dentist. in urma celor spuse de mine, sefa s-a enervat si mi-a zis ca vin maine obligatoriu 12 ore ca altfel ma pune absenta nemotivata pe 4 ore si imi taie bounrile de masa pe intreaga luna (21 de bonuri in valoare de aprox 200lei la un loc). i-am zis clar ca nu ma poate obliga legal sa raman peste program si nici sanctiona disciplinar pt aceasta, si am intrebat daca nu cumva am trecut la 12-24-12-48 si nu stiu eu. ca urmare a continuat cu amenintarile, injuriile, vb urate care nu are sens sa le rostesc, toate cu intelesul ca programul meu de munca nu mai este cel din contractul semnat, ci 12-12-12..... la infinit si sambata 8..... si ca daca nu ma supun imi ia bonurile. acum intrebarea CE MI SE POATE INTAMPLA DACA DUPA 8 ORE PLEC ACASA ? legal vorbind, pot fi sanctionata de catre firma angajatoare in vreun fel? tin sa mentionez ca nu am semnat acordul privind ore suplimentare saptamana aceasta sau orice alta zi din anul acesta. va rog, un sfat urgen ca maine dau de scorpie
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2014
silviaungurean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:27, 6 Septembrie 2014
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
adica, pe scurt, nu patesc nimic, nici la bani, nici la bonuri, si ies pe poarta dupa 8 ore ca de obicei?
Intr-adevar, legal, asa ar trebui sa se intample cum spuneti dvs.
am facut o sesizare la ITM in legatura cu ce mi s-a intamplat azi, nu stiu daca am procedat chiar corect si nu m-am pripit. mi-e teama doar de romanismele clasice: musamalizare, portite in contract, in lege etc. si nu stiu ce sa fac in caz ca oricum firma isi gaseste sa ma sanctioneze, unde sa apelez mai exact, in instanta?
Instanta de judecata are competenta de a anula o eventuala decizie de sanctionare a dvs.

Alte discuții în legătură

Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare torokaty torokaty Respectele mele Doresc un raspuns la intrebarea urmatoare De vreo doi ani suntem la un program de lucru de 7 ore pe zii, in cursul acestui interval se ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)