Buna ziua. Am o intrebare cu privire la termenul de succesiune. Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni. Mai am o sora in Olanda. Am fost la notar pentru intrebari despre succesiune. Acolo ne-au spus ca trebuie sa o facem pana intr-un an, ca dupa accea trebuie sa platim o taxa sau un impozit in plus. Despre ce impozit este vorba? si inca o intrebare. Am auzit ca daca faci succesiunea pana in 6 luni de la deces ai niste scutiri de la plata unei taxe notariala. Daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la aceste intrebari. Va multumesc.
art. 77 indice1 cod fiscal:
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale
privitor la taxa notariala intrebati notarul, nu am auzit asa ceva.
Probabil ca dvs incurcati putin informatiile primite de la notar cu alte informatii primite de la persoane mai putin informate.
Ceea ce v-a spus notarul ca trebuie sa faceti in termen de un an este declaratia de acceptare a mostenirii si asta probabil, gandindu-ma ca aveti o sora in strainatate care nu ar putea veni prea curand la dezbaterea succesiunii.
Cat despre primele 6 luni de la deces in care succesiunea e gratis...nu exista asa ceva, probabil este o confuzie si se refera la termenul de acceptare al succesiunii, care pina la 1 octombrie 2011 era de 6 luni, si acum, cum am mai spus este de 1 an.