avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... m-au dat afara fara nici un motiv intemeiat, dupa o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

m-au dat afara fara nici un motiv intemeiat, dupa o per. de o saptamana

Buna ziua. Pe data de 4 mai m-am angajat la o societate, iar pe datade 8 mai am semnat contractul, cu o perioada de proba de 30 zile, pe o per. nedeterminata. Totul a decurs perfect pana in ziua de 11 mai (luni) cand m-au instiintat ca nu mai au nevoie de mine pt. ca se desfinteaza postul, ca sunt o persoana educata si provin dintr-o fam. buna (numai aberatii de motive) si mi-au zis ca pot sa plec urmand sa ma plateasca pt saptamana lucrata, ba mai mult presedintele a vb cu un prieten ce are o companie mult mai mare sa lucrez pt el. Ceea ce inseamna ca daca m-a recomandat, inseamna ca m-am incadrat pe postul pt care semnasem contractul. Contractul a fost semnat de presedintele asociatiei vineri, iar luni cand practic m-au dat afara mi-au spus ca nu am dreptul la nici unul din exemplare si nici la o instiintare din care sa rezulte motivele pt care m-au dat afara. In momentul in care m-am angajat la ei, am renuntat la alta oferta, iar acum am ramas fara nici una. Ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 15:08, 11 Mai 2009
Fiind in perioada de proba, angajatorul nu este obligat sa va aduca la cunostinta motivul pentru care notifica incetarea contractului de munca. Este insa obligat sa va dea o notificare scrisa prin care va anunta de incetarea CIM in perioada de proba, precum si o copie dupa CIM. Refuzul nejustificat al acestuia de a va inmana aceste documente poate face obiectul unei sesizari depuse la ITM. Daca va inmaneaza actele respective si aveti stagiul de cotizare necesar, puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc mult pentru raspuns. Va rog mult sa-mi spuneti daca exista un articol din lege cu privire la notificarea ce trebuie facuta, ca sa ii pot instiinta la randul meu, pt ca ei mi-au spus ca nu am acest drept. Nu stiu ce inseamna stagiul de cotizare necesar. Necesar in ce sens? Contractul meu nu a fost nici macar inregistrat, intru-cat vineri l-am semnat si astazi mi-au spus ca nu m-au au nevoie de mine.
Va multumesc anticipat!
1. Nu conteaza ca CIM nu a fost inregistrat. El este perfect valabil daca a fost semnat de ambele parti.
Articolul din Codul Muncii care prevede aceste drepturi este:
Art. 31.
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
3. Ca sa puteti beneficia de indemnizatie, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 luni, indiferent daca ati lucrat la angajatori diferiti, cu intrerupere sau nu. Va trebuie si acea notificare scrisa de la angajator, pentru a indeplini cea de-a doua conditie( incetarea CIM pentru motive neimputabile salariatului).
Am vb la tel. cu ei acum cateva min. si mi-au spus ca trebuie sa se intereseze daca eu am dreptate si ca mai vedem daca am aceste drepturi. Am uitat sa va intreb daca saptamana in care am fost la ei imi va fi sau nu platita, eu neputand dovedi cu nici un document acest lucru. Va multumesc!
Codul Muncii:
Art. 16. - (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
(3) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.


Daca aveti martori, acte scrise si semnate de dumneavoastra, condica de prezenta semnata, etc. pentru a demonstra ca ati lucrat acele cateva zile puteti face sesizare la ITM, nu inainte de a inmana angajatorului o instintare (sa o inregistrati la firma avand si dumneavoastra o copie cu nr.) in care sa specificati ca in cazul in care nu va inmaneaza notificarea pana la sfarsitul programului din acea zi veti face plangere la ITM in ziua urmatoare dupa care il veti actiona in instanta pentru ca va priveaza de drepturile dumneavoastra.

Codul Muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.


Din lege rezulta ca trebuie sa fiti platita pe perioada respetiva:D
Nu cred ca angajatorul se va complica sa dea explicatii la ITM, asa ca jucati tare si veti primi banii.
Important este sa faceti amenintarea in scris.

Multa bafta.

Alte discuții în legătură

Preaviz, perioada proba...etc. ietam ietam Am urmatoarele nelamuriri: -o firma, la care a lucrat un prieten, a folosit metoda insolventei si apoi s-a numit altfel; -postul a ramas acelasi, respectiv ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Cum e corect in cazul meu ? tehnics tehnics Sa incep prin a explica cum a inceput totul. Prietena mea s-a angajat la un Orange Shop unde mai lucra o prietena de-a ei Bineinteles dupa nici o saptamana a ... (vezi toată discuția)