avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Verbal am dat dreptul cuiva a folosi o pasunea mea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Verbal am dat dreptul cuiva a folosi o pasunea mea proprietate (de 4 ani).Respectiva pers. poate solicita daune,drepturi, etc?

O zi buna si...o intrebare am pt. dvs.:

In anul 2005, conform legii funciare1/2000, tatalui meu i s-a emis titlu de Proprietate si a fost pus in posesie pe o suprafata de pasune de 5,75 ha. La punera in posesie tata (si comisia Primariei, desigur) a gasit pe terenul respectiv 3-4 baraci (1 bordei, 2 adaposturi improvizate pt animale) ale unui cioban care is paste oile in zona.
Asadar, din 2005 si pina in prezent, nu l-am evacuat pe respectivul cioban, pentru ca n-am inteles verbal cu d-sul, in sensul ca poate sa ramina pe terenul nostru (proprietate) in schimbul unei sume de bani.

Acum cu noile subventii de la APIA (subventia pe hectar) parintii nu mai doresc ca acel cioban sa ocupe terenul, in plus parintii spun ca ciobanul a stat prea mult pe teren si ar putea sa ceara/solicite ceva drepturi pentru acel teren.
Se poate asa ceva? Din moment ce am fost pusi in posesie, avem titlu de proprietate pe acel teren, am platit impozit. E suficienta o plingere la Politie si Primarie pt. a fi evacuat ciobanul cu tot cu constructiile improvizte de pe terenul nostru (pasune - neimprejmuita) ?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:03, 11 Mai 2009
in primul rand pentru a beneficia de subventia A.P.I.A , trebuie sa - l cultivati , luati o adeverinta de la primarie , copie buletin , dar termenul pentru depunerea actelor la APIA ESTE 15 MAI ,terenul sa fie folosit iar daca ciobanul nu vrea sa paraseasca terenul de buna voie , atunci apelati si la primarie si politie , faceti o plangere scrisa la cele doua institutii
Cu APIA am rezolvat inca din Aprilie (anul curent), am depus cererea. NU e musai a fi cultivat terenul (e pasune, izlaz) pentru a primi subventia, ma rog...
Multumesc, asadar o Plingere la Politie si Primarie e suficienta, iar faptul ca respectivul cioban a folosit acel teren un numar de ani (chiar si inainte de a fi pusi parintii mei in posesie pe acel teren) nu e o problema.
Multumesc.
Dreptul de proprietate se poate dobandi si prin uzucapiune, adica folosinta bunului imobil o lunga perioada de timp ca un adevarat proprietar. In speta, nu este cazul, deoarece tatal dv. a primit titlul de proprietate asupra terenului asupra caruia a si fost pus in posesie, iar tatal dv. a avut o conventie verbala cu ciobanul de a continua pasunatul in schimbul unei sume de bani. Asta inseamna ca ciobanul nu s-a mai comportat ca un adevarat proprietar ci ca un locator, situatie cu privire la care trebuie sa aveti si martori, in caz de litigiu.
Puteti incerca o plangere la Politie impotriva ciobanului care nu mai doreste sa va lase in deplina proprietate si posesie imobilul, in caz contrar, veti fi nevoit sa-l actionati in instanta. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de evacuare a stinei unui cioban de pe terenul proprietate? Balaurul Balaurul Buna ziua, Rog citeva lamuriri, demersuri mai simple necostisitoare, pentru urmatoarea problema: In 2006, in baza legiilor funicare s-a retrocedat tatalui ... (vezi toată discuția)
Poate fi terenul trecut in acte pasune transformat in teren agricol? CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, am si eu o intrebare. Bunica mea are ~7 hectare de teren. Moment ele sunt concesionate unui fermier care momentan paste pe ele animale (oi). In ... (vezi toată discuția)
A.p.i.a. evanghelina evanghelina am si eu o problema si as avea nevoie de o solutie: tatal meu detine mai multe ha de teren arabil pe care le cultiva in fiecare an. Pana la inceputul ... (vezi toată discuția)