avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copil

Buna am si eu o intrebare nepotul meu e nascut in spania are 8 ani nu a beneficiat de nici o alocatie din romania pina acum. Are dreptul la alocatie din romania si se poate primi retroactiv pe cei 8 ani?
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
damian71, utilizator
Cel mai recent răspuns: dalina chira , utilizator 12:50, 10 Iunie 2024
Conform Legii nr.61/1993, toti copiii cetateni romani, straini sau apatrizi care domiciliaza in Romania, au dreptul la alocatie.
In situatia in care alocatia pentru copil nu a fost ridicata o perioada de timp, in vederea recuperarii acesteia reprezentantul legal al beneficiarului trebuie sa faca o cerere de reordonantare catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de care apartine.

Recuperarea alocatiei se poate face retroactiv pe maxim 3 ani. Dupa acest termen, dreptul de a solicita alocatia restanta se prescrie.
Dosarul se depune la Directia Generala / Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (Directia Protectie Sociala) si se transmite spre solutionare Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala.

Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala solutioneaza cererea, prin decizie de aprobare sau respingere a acesteia si efectueaza plata alocatiei de stat pentru copil pentru cererile aprobate (aproximativ 2 - 2.5 luni prima plata).

[ link extern ]
Se poate face totul cu o procura sau trebuie sa fie parinti copilului personal ?
Alocatia se primeste retroactiv pe 12 luni .
Vedeti Legea 61/1993 , art.6 alin.5 , si anume : In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Dosarul pentru obţinerea alocaţiei pentru ultimele 12 luni se va depune la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Primăriei localităţii de care aparţineţi cu domiciliul sau la primăria de sector (în cazul persoanelor din Bucureşti).
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Unde este copilul acuma?
Buna ziua Am revenit an tara an 2017 din Italia am băiețel care acum am reușit să termin actele de anregistrare transcriere și de alocație dar am adus modelulF11 și din urmă sau retroactiv nu i se dă nimic este vorba de 5 ani care an Romania nu a primit nimic

Alte discuții în legătură

Alocatie copil neridicata de 6 ani Carmen1000 Carmen1000 Buna ziua. Am o fiica de 16 ani si de 6 ani nu i-am ridicat alocatia. Am fost la Directia de asistenta sociala si mi s-a spus ca trebuie sa fac dosar nou si ... (vezi toată discuția)
Alocație copii Katalin13 Katalin13 Copilul a fost născut în Italia și la 2 ani familie a revenit în țară nu are venituri nici în țară nici în Italia dar primăria spune că nu are ... (vezi toată discuția)
Plata alocatie retroactiv iavorenciucmarius iavorenciucmarius Buna ziua, as dori si eu daca se poate un raspuns la o intrebare.Am nascut in strainatate un baietel in 16 12 2012. Mentionez ca acest lucru a fost din motive ... (vezi toată discuția)