avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preluare datorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preluare datorie

In NCC a aparut un capitol nou Preluare Datorie. O persoana civila poate fi obligata sa preia o datorie chiar daca nu a contribuit la acel debit?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 14:56, 30 Iunie 2014
Preluarea de datorie se referă la altceva.
E vorba de o convenție prin care debitorul inițial își cedează datoria unui nou debitor, cu respectarea unor condiții, sau o convenție încheiată între creditor și un alt debitor care preia datoria celui inițial.

În principiu o persoană nu poate fi obligată să preia o datorie pe care nu și-a asumat-o,decât în situațiile în care răspunde pentru faptele sau actele încheiate de cel care a făcut datoria respectivă.
Din pacate nu se refera la altceva. Si tot din pacate in Romania fiecare intelege cum poate legislatia cand este vorba sa o aplice. La acel articol nr.1599 pct. "b) fie printr-un contract încheiat între creditor şi noul debitor, prin care acesta din urmă îşi asumă obligaţia. " fara alte mentiuni, poti fi obligat sa preiei o datorie chiar daca nu ai nici o legatura cu fostul debitor sau cu datoria lui. Abuzurile deja au inceput sa apara, firmele prestatoare de servicii publice nu mai sunt oprite de "predarea" datoriei odata cu mostenirea. Este perfect legal sa te oblige, cum tot asa o banca odata cu creditul tau poate sa-ti faca "cadou" un credit neperformant de care nu ai nici o informatie.
vulturu39 a scris:

La acel articol nr.1599 pct. "b) fie printr-un contract încheiat între creditor şi noul debitor, prin care acesta din urmă îşi asumă obligaţia." fara alte mentiuni, poti fi obligat sa preiei o datorie chiar daca nu ai nici o legatura cu fostul debitor sau cu datoria lui.


Citiți mai cu multă atenție art. 1599 lit. b) :)

E vorba despre un contract încheiat între creditor și noul debitor, prin care acesta din urmă își asumă obligația, ceea ce înseamnă că noul debitor nu poate fi obligat să preia o datorie, deoarece nu poate fi obligat să încheie un contract fără să știe ce semnează.

Dacă noul debitor încheie contractul respectiv cu creditorul fără să știe la ce se angajează e problema lui.

Exemplele pe care le-ați dat cu „abuzurile” respective nu au nici o legătură cu prevederile referitoare la preluarea datorie.

Întradevăr, din păcate sunt persoane care interpretează cum pot legea fără vreo legătură cu realitatea.
Cat de "legala" este sa fii obligat sa preiei datoria chiriasului anterior cand faci un contract de inchiriere cu primaria?
Depinde ce scrie în contractul respectiv.
Dacă există vreo clauză prin care noul chiriaș se angajează la plata acelor datorii, iar acesta acceptă contractul și-l semnează în această formă, este perfect legal.

Orice contract încheiat între părți devine lege pentru acestea, conform prevederilor art. 1270 C.civ.
În fond nimeni nu l-a obligat pe noul chiriaș să încheie un astfel de contract.

Oricum, valabilitatea contractului care conține o clauză de acest fel nu are nici o legătură cu preluarea datoriei reglementată de art. 1599 - 1608.
Este vorba pur și simplu de valabilitatea unei convenții încheiate între două părți.

Dacă doriți eliminarea unei astfel de clauze ați putea analiza contractul din perspeciva clauzelor abuzive sau altor condiții de eficacitate a contractului respectiv și nu din perspectiva instituției preluării de datorie.

Alte discuții în legătură

Preluarea unei firme de internet si televiziune elena-andreea elena-andreea buna ziua.am incheiat un contract cu o firma de televiziune si internet,in luna august,pe 2 ani.luna trecuta aceasta firma a fost preluata de catre o alta ... (vezi toată discuția)
Am girat. cum ma pot retrage din contract? Florentina2602 Florentina2602 Buna ziua! Sotul meu a girat. Acea persoana, bineinteles, ca nu si-a platit ratele. In momentul actual, atat conturile sotului, cat si ale debitoarei sunt ... (vezi toată discuția)
Preluare datorie ajunsa la executare silita de catre alt debitor decat cel initial ecaliopi ecaliopi Exista posibilitatea de preluare a unei datorii, ajunsa la executare silita, de catre un alt debitor decat cel initial ? Datoria este catre banca, rambursarea ... (vezi toată discuția)