Aici este problema. Pana la aparitia acestui articol, chiriasul nu era obligat sa preia datoria, nu exista baza legala. Acuma esti obligat (art. 1599 - 1608 nu interzic obligatia), dar la incheierea unor servicii poti fi si esti obligat (dupa caz) sa preiei datoria. Eu sunt un caz, fortuit de probleme, trebuia sa semnez. Obligatia si conditionarea sunt legale de acuma in colo.
Dacă ați semnat un contract prin care preluați o datorie a altei persoane înseamnă că v-ați dat acordul la acea preluare. Indiferent dacă exista instituția prevăzută de art. 1599 - 1608 C.civ. situația era exact la fel.
Ați putea invoca acea cauza pentru care ați semnat forțat contractul.
Aceasta ar putea constitui un motiv de nulitate a contractului respectiv pentru viciu de consimțământ.
Doar că dacă se anulează contractul nu mai beneficiați de calitatea de chiriaș.
Faptul că anterior încheierii contractului actual clauzele erau altfel nu înseamnă că proprietarul nu are voie să modifice contracte de închiriere viitoare.
Puteți vorbi cu un avocat să vă lămurească. Oricum nu are nici un rost să vă cramponați de prevederile preluării de datorie, pentru că nu au nici o legătură cu caza D-voastră.
Se pare ca nu ma fac inteles. Reformulez. Poti fi obligat sa preiei o datorie la care nu ai avut nici o contributie? Poate orice persoana sa fie obligat sa preia datoria oricarei persoane de catre creditor in schimbul unui serviciu? In vechiul cod civil transferul datoriei se facea numai prin mostenire.
Poţi fi obligat să preiei o datorie a altei persoane dacă semnezi un contract cu creditorul în acest sens.
Exact aşa era şi în vechiul cod, doar că nu exista reglementată expres instituţia preluării de datorie. Pe vechiul cod preluarea de datorie era admisă în baza convenţiei încheiate între părţi.
Deci dacă există un contract valabil semnat de noul debitor al obligaţiilor respective, acesta e obligat în baza acelui contract să îndeplinească acele obligaţii.
Pentru a scăpa de îndeplinirea acelor obligaţii trebuie să se identifice vreo cauză de anulare a acelui contract şi să se invoce anularea sau nulitatea acestuia.