avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... cerere date de catre politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

cerere date de catre politie

Am primit la firma o adresa din partea Inspectoratului de Politie prin care ni se solicita sa comunicam datele de identificare a persoanei careia i-a fost incredintat autot. intrucat la data de 18.03.2009 a fost inregistrat conducand in localitate cu o viteza de 68 km/h.
Intrebare:
1. Ce ni se poate intampla (ca si societate) daca nu furnizam aceste date, avand in vedere faptul ca persoana in cauza este hotarata sa faca contestatie impotriva procesului-verbal care se va intocmi, motivat pe noile prevederi privind inregistrarea vitezei cu "mijloacele tehnice certificate" -in cauza radar fix?
2. In actuala faza conducatorul auto ar putea contesta legalitatea modului de stabilire a vitezei? (avand in vedere ca pentru moment nu este intocmit procesul -verbal de constatare a contraventiei)
3. In cazul in care se intocmeste proces-verbal de constatare a contraventiei iar conducatorul auto nu plateste amenda, cat timp va figura debitor? Se sterge automat acest debit sau e nevoie de hotarare judecatoreasca in acest sens?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:13, 12 Mai 2009
va trebui sa le furnizati aceste date
Trimiteti datele cu confirmare de primire dar plata la destinatie prin curier rapid. Politia nu plateste si se va intoarce plicul la destinatar unde va trebui achitat daca aveti nevoie ulterior.
1. Proprietarul masinii are obligatia legala de a comunica politiei identitatea persoanei careia i s-a incredintat autovehiculul, in termenul prevazut in solicitarea politiei. Dupa cum scrie in Codul rutier, orice incalcare a prevederilor sale care nu constituie infractiune, constituie contraventie - nu comunicati datele cum sunteti obligati prin lege = puteti sa primiti avertisment sau amenda:)
2.Conform OG 2/2001, care constituie legea generala in materie de contraventii, contravenientul va putea sa formuleze cu mai mult sau mai putin succes plangere contraventionala. Logic, cat timp nu se intocmeste si comunica PVCC, nu are de ce sa se planga:)) Faptul ca el are de gand sa conteste PVCC, in cazul in care acesta se va intocmi, nu va exonereaza pe dvs. de obligatia de a comunica datele sale politiei!
3. Amenda la PF constituie venit la bugetul local. Nu inteleg ce inseamna pentru dvs. ca se sterge automat#-o Daca amendatul nu plateste, va fi executat silit de executorii fiscali, unde-i lege nu-i tocmeala! Creantele fiscale se prescriu in termen de 5 ani... PVCC necontestatat in termen sau hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a respins plangerea constituie titlul executoriu in baza caruia contravenientii amendati sunt executati silit.
Art. 105.din Codul Rutier prevede:

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută in clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvarşite de către persoane juridice:
10. necomunicarea, in termen, la cererea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a incredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are obligatia agentul constatator de la locala sa fotografieze pozitia autoturismului? DlGoe DlGoe Buna ziua! Am stationat cu autoturismul pe intrandul de la un imobil(casa). Aia de la locala au zis ca am stationat pe trotuar. Masina e un Smart, are ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de constatare a contraventiei intocmit dupa 5 luni germicor germicor Buna seara, Astazi am primit un proces verbal de constatare a contraventiei care suna cam asa: [b]ANTET[/b] Proces Verbal de Constatare a ... (vezi toată discuția)
Comunicarea pentru parcarea neregulamentara se poate contesta ... Ein Mann Ein Mann Comunicarea pentru parcarea neregulamentara se poate contesta si dupa plata amenzii? In comunicare se mentioneaza ca fapta se sanctioneaza cu 435 lei si 2 ... (vezi toată discuția)