Intre 1992 - 1999 am achitat ratele, in calitate de girant - platitor, pentru casa mamei. In actul de cumpararecu plata in rate a imobilului exista trecut numele meu. Aceast lucru ma avantajeaza la succesiune, avand in vedere ca mama a decedat iar succesori sunt eu si fratele meu? Cum as putea recupera, la valoarea actuala, jumatate din cei 70000 de lei - suma pe care am achitat-o pe casa?
Daca in contractul de vanzare-cumparare al imobilului sunteti trecut in calitate de proprietar, atunci la masa succesorala se va aduce numai cota ce apartinea mamei.
Este important de stiut cota de participare a fiecarui coproprietar la achizitionarea bunului pentru a putea cunoaste intinderea masei succesorale ramase de pe urma mamei.
Evident ca va avantajeaza, mai ales daca este trecut numele dvs. pe actul de vanzare cumparare; in acest caz consider ca aveti o cota mai mare decat a fratelui dvs., mai ales ca se presupune ca cel care are o chitanta, de fapt a fost cel care a si platit! Asadar, daca aveti chitantele asupra dvs. cu ceea ce ati platit, veti avea o cota mai mare din casa respectiva si, in acest ca, ati putea cere atribuirea in natura a casei respective catre dvs cu obligativitatea platii unei "sulte" (sume de bani!) catre frate!
Nu in contractul de vanzare-cumparare este trecut numele meu, ci in cel pentru plata in rate a locuintei. Mama era, in timpul vietii, singurul proprietar, pentru ca tata a murit in 1980, iar pe atunci dansa avea alta locuinta si era chirias. Dupa decesul tatalui s-a mutat, iar casa era a ICRAL. In 1991, eu am fost cu dansa la ICRAL, am dat avans 10000 de lei (chitanta este pe numele ei) si, pentru ca avea o pensie f. mica, am acceptat sa platesc ratele. In baza contractului de vanzare-cumparare din 1991, s-a eliberat un contract ptr plata in rate, la al carui final, la rubrica "Garantii contractuale", eu ma oblig sa platesc ratele in suma de 70015 lei. Ce avantaje am in fata fratelui meu cu acest act?